De snelle opmars van het coronavirus en de steeds strengere collectieve maatregelen laten zich ook mentaal voelen bij veel Belgen. De onzekerheid en de stilstaande wereld zorgen voor ongerustheid, stress en zelfs angst. Mensura, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, en wellbeing-specialist Wellways leggen uit hoe je kunt omgaan met corona-gerelateerde stress en hoe angst precies werkt.
Angst is een gevoel van alertheid waardoor we snel(ler) reageren in een gevaarlijke situatie of een situatie die bedreigend overkomt. Het is een heel subjectief gevoel, gebaseerd op een persoonlijke inschatting van een situatie. Hoe dichterbij een bedreiging komt en hoe vaker de kans erop herhaald wordt, hoe meer we denken dat het ons zal overkomen. Angst werkt ook aanstekelijk. Hoe meer angst er rondom ons is, hoe angstiger we zelf worden.
Om al deze redenen maakt de corona-pandemie heel veel mensen angstig. Een zeer besmettelijk virus waar nog geen vaccin tegen is, en zich wereldwijd verspreid, maakt ons angstig. We voeden die angst alleen maar door de situatie op de voet te volgen via websites, televisie, radio en sociale media. Het sociale isolement en het vele fake news, zoals complottheorieën of valse beschermingsmaatregelen, versterken dat nog verder.
In deze video geeft Mensura, in samenwerking met wellbeing-specialist Wellways, uitleg over hoe angst werkt en hoe je ermee om kunt gaan.
Anouck Vandewalle, psychosociaal preventieadviseur: “Beperk de neiging om de hele dag door het nieuws te volgen. Informeer je op vaste tijdstippen – bijvoorbeeld ’s morgens en ’s avonds – via de krant, het journaal of het radionieuws. Geloof ook niet alles wat je online leest. We moeten signalen van angst bij onszelf leren herkennen en ze benoemen. Dat helpt om ze een plaats te geven en ze te controleren. Dat zorgt voor mentale ruimte, waardoor je je minder beklemd voelt en er weer aandacht kan zijn voor andere zaken.”
“Ook voor wie van thuis uit werkt, is het belangrijk om mentaal veerkrachtig te blijven. Neem voldoende pauze, en zorg voor sociaal contact in de huiselijke kring of met collega’s. Mentale fitheid is onmisbaar om je te concentreren. Lukt het met de basistechnieken uit de video niet om emoties onder controle te krijgen, en dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Zo hebben we elke weekdag arbeidspsychologen klaar staan om vragen te beantwoorden en in persoonlijke begeleiding te voorzien.”
Volgende link bevat opnieuw de video over angst: https://youtu.be/Jug_2Dzqxg0
Bron: Mensura