Deuren die je vlot met je elleboog kan openen. Akoestische viltpanelen die persoonlijke werkbubbels afbakenen. Of een espressomachine die je niet moet aanraken voor je onmisbare kop koffie op het werk… Het zijn maar enkele voorbeelden waarmee kantoorconcept NEREOS inspeelt op het nieuwe coronaveilig werken van vandaag. Van 19 tot 30 oktober stelt vastgoedvennootschap Intervest Offices & Warehouses de pop-up in Mechelen open voor publiek.
In Mechelen Business Tower, in de industriezone Mechelen-Noord, huist sinds kort de kantoorinrichting van de toekomst: NEREOS, wat staat voor NEw REality Office Space. Concreet gaat het om een flexibel ontwerpconcept dat virusbesmetting in de kantooromgeving zo goed mogelijk voorkomt. Geïnteresseerden kunnen van 19 tot 30 oktober een kijkje nemen in de pop-up en de werkomgeving zelf uittesten.
“Vandaag is huisvesting voor bedrijven steeds minder een verhaal van vierkante meters. Ze zijn niet meer louter op zoek naar ruimte, maar willen een totaaloplossing voor de toekomst. Want de coronacrisis heeft ook de kantooromgeving veranderd, waarbij doorgedreven digitalisering en technologische evoluties een mengvorm van telewerken en kantoorwerken mogelijk maken. Als vastgoedvennootschap wil Intervest mee vooruitdenken en inspirerende, flexibele, duurzame kantooroplossingen aanreiken. Zo kunnen klanten focussen op hun kernactiviteit” aldus Gunther Gielen, ceo Intervest.
De pop-up in Mechelen vertaalt het NEREOS concept in 5 pijlers naar de praktijk:
Scheiding van kantoorruimtes – Het NEREOS-concept houdt publiek toegankelijke ruimtes en privéruimtes van elkaar gescheiden. Zo kan je met verschillende verdiepingen werken, of binnen eenzelfde verdieping met afzonderlijke zones. Denk aan de opsplitsing tussen ‘openbare ruimtes’ zoals vergaderzalen, receptie en wachtruimte en meer ‘besloten ruimtes’, zoals een informele flexruimte of cafetaria in het bedrijf.
Stimulerend eenrichtingsverkeer – Zowel in de publieke ruimtes als privéruimtes past NEREOS een strikt eenrichtingsverkeer toe. Duidelijke richtingaanwijzers – in de vorm van stickers op vloeren en muren of 3D ledpatronen – stimuleren dit gedrag. Zo kan je de gewenste looprichting op een esthetische manier in het design integreren.
Afstand: 1,5 meter – Met ronde tapijten onder elke zitplaats kan je de afstand van 1,5 meter makkelijk visueel weergegeven. Zie het als een persoonlijke werkcirkel die in een oogopslag voor iedereen duidelijk is. Ook akoestische panelen dragen bij tot het bewaren van de nodige afstand.
Minder contactoppervlakken – NEREOS stelt in de pop-up ook enkele merkinnovaties voor minder contact voor. Zoals aangepaste deurgrepen waarmee je een deur probleemloos met je elleboog kan openen en sluiten, automatische afvalemmers die met een sensor werken of verlichtingsschakelaars die je niet moet aanraken maar zelf de lichtsterkte en lichtkleur aanpassen in functie van aanwezigheid en daglicht.
Microarchitectuur – Het NEREOS-concept kiest ook bewust voor microarchitectuur. Deze kantoormeubelen zijn een beschermingscocon op zich en tekenen ook voor een stukje architectuur op de werkvloer. Verder kunnen akoestische viltpanelen een eigentijds alternatief vormen voor plexiglas: ze ogen visueel warmen én absorberen meteen ook omgevingsgeluid.