NL | FR | LU
Peoplesphere

Covid-19 zorgt nog niet voor definitieve doorbraak van e-voting: alleen één op zes kan de komende twee weken elektronisch stemmen voor sociale verkiezingen.

De komende twee weken, vanaf maandag 16 november, vinden de sociale verkiezingen plaats die oorspronkelijk in mei voorzien waren. Uit de finale cijfers van SD Worx blijkt dat bijna één op zes werknemers (15%) via e-voting zal mogen stemmen. SD Worx schat dat één op drie werknemers via brief zal kunnen stemmen. Meer dan de helft (55%) kreeg een uitnodiging om zich naar het stemhokje te begeven.

Jan Vanthournout Senior legal Manager van SD Worx: “Ondanks de Covid-19 crisis is dit niet hét moment van de doorbraak van e-voting geworden. E-voting betekent ook niet noodzakelijk ‘op afstand’; het kan ook via een PC op de werkvloer of in een stemhokje. Toch zag SD Worx als dienstverlener, de laatste 5 weken de vraag naar e-voting en briefstemmen nog gevoelig toenemen. Het zijn de werkgevers en vakbonden die op bedrijfsniveau beslissen hoe er gestemd wordt.“

Jan Vanthournout vervolgt: “Door Covid-19 zijn het natuurlijk héél vreemde sociale verkiezingen. Werkgevers moeten dubbel schakelen: niet alleen om alles veilig te laten verlopen, maar ook om kiezers maximaal de kans te geven om te stemmen. Velen zien zich geconfronteerd met allerlei situaties die de wet niet voorziet, zoals een volledig stembureau in quarantaine, op de valreep nog wijzigingen aan kandidatenlijsten of last-minute omgooien van de organisatie – bovenop het beheersen van de corona-crisis. Het komt er voor werkgevers op neer om in dialoog met de sociale partners praktisch werkende oplossingen te vinden, zodat zoveel mogelijk kiezers de komende 2 weken hun stemrecht kunnen uitoefenen.”

In meer dan 7000 bedrijven werd de procedure ‘sociale verkiezingen’ gestart om de vertegenwoordigers in de ondernemingsraad en het comité preventie en bescherming op het werk aan te duiden. De sociale verkiezingen worden maar één maal om de vier jaar gehouden.

SD Worx begeleidt in totaal 1.400 bedrijven, waarvan circa 558.000 werknemers een stem kunnen uitbrengen. Van die werknemers kunnen er minimaal 125.000 per brief stemmen. Werknemers van werkgevers die zelf instaan voor het drukwerk en de oproepingsbrieven zitten hier niet inbegrepen. 82.400 werknemers kunnen er elektronisch stemmen.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.