NL | FR | LU
Peoplesphere

De maatschappelijke rol van organisaties

Bij het Rode Kruis heeft men op vlak van people management niet alleen te maken met ongeveer 1500 personeelsleden, maar bovendien met een ruwe 14000 vrijwilligers. Voor deze laatste groep is het zogenaamde ‘management by conviction’ een belangrijk aspect.

People management, dat is mensen gemotiveerd krijgen en houden, aldus Philippe Vandekerckhove, CEO van het Rode Kruis Vlaanderen. Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen over de juiste kennis beschikken.

“In sommige non-profit organisaties gaat men volgens mij echter te ver in die zin dat men er teveel een democratie van maakt,” steekt Philippe Vandekerckhove van wal. “Democratisch beslissen met een grote groep mensen over brede principes werkt goed in de maatschappij, maar kan niet werken voor meer technische of strategische beslissingen. Inspraak zonder inzicht, uitspraak zonder uitzicht, zoals één van mijn voorgangers soms zegde.”

Belang van People Management

Goed People Management is erg belangrijk in de ogen van Philippe Vandekerckhove. “Mensen zijn belangrijk. Als CEO moet je erkennen dat zij de grootste prioriteit zijn. Van technische problemen heb ik nog nooit wakker gelegen,” lacht hij, “maar van mensen wel. Daarom bepaalt people management in zekere zin mijn agenda. Zaken die mensen aangaan, komen op nummer één. Die problemen kun je namelijk niet uitstellen.” Juist dat zorgt ervoor dat de combinatie van een technische en een managementfunctie erg moeilijk is. “Toen ik in de overgangsfase zat naar deze functie, merkte ik al snel op dat de problemen die met mensen te maken hadden op nummer één kwamen. Andere problemen konden later opgelost worden. Als je natuurlijk, naast het management, verantwoordelijk bent voor technische zaken, wordt dat erg moeilijk. Het technische moet altijd wijken voor de mensen.”

Het volledige interview leest u heel binnenkort in het volgende Peoplesphere dossier! Nog niet geabonneerd? Klik hier! 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.