In het eerste kwartaal van 2025 werden in de privésector bijna 1 op 6 (16,20%) minder nieuwe contracten van onbepaalde duur afgesloten dan in het eerste kwartaal van 2024. De sterkste dalingen zien we in de horeca, social profit en voedingssector. Vooral jongeren (-18,19%) en 55-plussers (-19,30%) vinden moeilijker de weg naar de arbeidsmarkt of kiezen minder snel voor een nieuwe job.
“Nochtans zijn instroom en jobmobiliteit – het overstappen naar een andere baan – belangrijke indicatoren van de gezondheid van onze arbeidsmarkt. De cijfers tonen aan dat de economische onzekerheid begint te wegen op die arbeidsmarkt”, aldus de experten van Acerta Consult.
In het eerste kwartaal van 2025 zijn er in de privésector 16,20% minder nieuwe contracten van onbepaalde duur getekend dan in het eerste kwartaal vorig jaar. In vergelijking met voor corona gaat het om een daling met 13,93%. De cijfers tonen aan dat de arbeidsmarkt minder aantrekt voor jongeren en minder mensen geneigd zijn om van job te veranderen. De sterkste daling in nieuw afgesloten contracten bevindt zich in de sectoren horeca (-25,20%), social profit (-24,84%) en voeding (-32,66%).
Nora Van Den Eynden, arbeidsmarktexperte bij Acerta Consult: “De onstabiele economie en (geo)politieke situatie kunnen de daling in instroom en de verminderde jobmobiliteit verklaren. Mensen voelen (economische) onzekerheid en kiezen liever voor werkzekerheid bij hun huidige werkgever. Faillissementen van grote bedrijven zoals Tupperware of de sluiting van Audi Brussel, beïnvloeden ook de perceptie van werknemers, die de voorkeur geven aan de status quo van hun huidige situatie. Daarnaast toont de VDAB vacaturegraad aan dat er dit jaar 9% minder vacatures zijn, wat resulteert in minder jobmogelijkheden, wat mede de daling in instroom verklaart.”
Ook minder instroom bij de jongeren en minder mobiliteit bij vijftigers
De instroom op de arbeidsmarkt wordt natuurlijk ook bevorderd door mensen die vanuit het onderwijs de werkvloer betreden. De leeftijdscategorie waar de meeste nieuwe contracten zijn afgesloten, is dan ook de categorie van de -25-jarigen: 10,47% van alle werknemers onder de 25 jaar is nieuw. Tegelijkertijd zien we in deze leeftijdscategorie ongeveer dezelfde daling van het aandeel nieuwe contracten als algemeen: -18,19% in vergelijking met 2024, -13,34% in vergelijking met 2020. Tot slot valt het ook op dat 55-plussers beduidend minder van job veranderen (-19,30%) in vergelijking met vorig jaar. Ook zij kiezen dezer dagen voor meer zekerheid.
Nora Van Den Eynden: “Het feit dat er minder jongeren instromen, heeft ook te maken met de demografie. Er zijn minder jongeren in de bevolking dus automatisch minder jonge kandidaten. Daarnaast is er een trend om langer te studeren, wat ervoor zorgt dat jongeren pas later de arbeidsmarkt betreden. Werkgevers zijn doorgaans ook voorzichtiger bij de aanwerving van jongeren. Dat geldt trouwens ook voor de 55-plussers. In onzekere economische omstandigheden staan werkgevers vandaag voor moeilijke keuzes in een blijvend krappe arbeidsmarkt. Als ze maar één iemand kunnen aanwerven, kiezen ze vaak voor iemand met enige ervaring, maar ook iemand die zich nog wil bijscholen om mee te zijn met de technologische evoluties. Vaak leeft de misvatting bij werkgevers dat dat bij 55-plussers niet het geval is. Dat maakt het enerzijds voor jongeren en anderzijds voor oudere werknemers extra lastig om een (nieuwe) job te vinden, zeker in sectoren waar de druk hoog is en nieuwe werknemers snel moeten meedraaien.”
Bron: Acerta Consult kan zich voor haar analyse beroepen op de reële data van een vaste set van 18.700 werkgevers, gevolgd over de periode 2020-2025, waarbij voor het eerste kwartaal van 2025 het aantal contracten onbepaalde duur (bedienden en arbeiders) wordt vergeleken.