NL | FR | LU
Peoplesphere

Editoriaal – Catch the talent if you can…

Geen zomervakantie, we hebben je gewaarschuwd! We zitten midden in de mercato. De zomermaanden zijn een tijd waarin een nieuwe ‘oogst’ de arbeidsmarkt betreedt, en ook een tijd waarin mensen die op zoek zijn naar nieuwe horizonten hun leven een andere wending geven. Een tijd van wervingskansen! Welke werkgevers zullen zich kunnen onderscheiden en talent aantrekken dat op zoek is naar inspiratie?

Natuurlijk is er bij werving en selectie geen definitieve waarheid die in elke situatie geldt. Maar er zijn een paar principes die het onthouden waard zijn als we niet een van die bedrijven willen zijn die klagen over een tekort aan arbeidskrachten en moeite hebben om te groeien omdat ze geen toptalent kunnen aantrekken. Welke?

Eerst en vooral, super oprechte storytelling

Dankzij de snelheid van digitale transformatie wordt rekrutering steeds meer een oefening in communicatie, terwijl het vroeger ging over het analyseren van profielen en vaardigheden. Maar vaardigheden kunnen worden verworven en de kwalificatie van psychologische profielen kan volledig worden geautomatiseerd.
De kern van de taak van de recruiter is om een gesprek aan te gaan met het doelpubliek met een diep gevoel van oprechtheid. Dit wordt storytelling genoemd (een echte uitdaging voor externe agenten die het vaandel van hun klanten moeten dragen!)

Doelstelling 1: de relatie creëren, uiteraard zonder garantie op succes, om een proces aan te gaan waarin beide partijen – werkgever en kandidaat – afwisselend de positie van koper en verkoper innemen. Doelstelling 2: de voorwaarden van een mogelijke overeenkomst evalueren door alle opties voor een boeiende toekomst samen uit te werken. Doelstelling 3: een overeenkomst bereiken en, als dat niet lukt, goede vrienden blijven, want je weet nooit wat de toekomst zal brengen.

De eerste dagen van de rest van je leven

OK, dat klinkt een beetje ‘hoogdravend’… Dat gezegd hebbende, je moet sterke ambities hebben. En we geloven nog steeds niet in de hypothese van een omkering van het machtsevenwicht in de relatie tussen kandidaat en werkgever. We zijn niet in een machtsstrijd verwikkeld. We bouwen aan een evenwichtige overeenkomst en creëren een gedeelde ervaring die uniek moet zijn. En waar is dat op gebaseerd? Veel respect en een beetje geduld.

Je moet respect voor elkaar kweken, respect voor wederzijdse verplichtingen, respect voor de groep en haar geschiedenis… terwijl je in staat moet blijven om een zekere ‘tolerantie’ aan de dag te leggen, want perfecte situaties bestaan niet. Wees dus geduldig…
Het behoud van wederzijds verlangen is zeker de absolute prioriteit. Het lijkt gepast om ‘aan te kondigen’ dat er haperingen zullen zijn, kleine problemen… die zeker niet onoverkomelijk zullen zijn zolang respect ongrijpbaar blijft.

Soepel en efficiënt, dat is wat je verwacht van een eersteklas klantenservice

De woordenschat die we tegenwoordig gebruiken om het werven van talent te modelleren, laat ons bewust zien dat we dichter dan ooit bij datingapps staan. En de uitwassen? Snelle consumptie, gebrek aan echte betrokkenheid, misleiding en manipulatie… Al deze risico’s zijn zeer reëel. En een wervingsproces kan ontsporen door een woord of een licht ongepast gebaar dat twijfel of zelfs afwijzing oproept.

Elke kandidaat voelt zich gerechtigd tot snelle, duidelijke en positieve feedback (zelfs als dat het einde van de rit is). Het verwachtingsniveau is hoog, en dat is een goede zaak. Dit heeft een heilzaam effect op de markt, want in de praktijk klagen alleen de werkgevers die verdrinken in rekruteringsprocessen die lijken op hindernissenparcours over het feit dat ze niet de profielen vinden die ze zoeken. De anderen, die trouw blijven aan de oorsprong van hun ondernemersproject en gebruik maken van de snelheid en eenvoud van de huidige communicatietools, vinden altijd de parels die hen in de toekomst zullen doen schitteren.

Jean-Paul Erhard

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.