NL | FR | LU
Peoplesphere

Een op de drie Belgische professionals krijgt stress van zijn baas

Veel Belgische professionals hebben te kampen met overwerk en een voortdurende werkdruk en bijna één op de drie professionals krijgt stress van zijn baas. “Steeds meer professionals lijden onder een erg hoge werkdruk. Zij lopen het risico om in een negatieve spiraal terecht te komen of erger nog, om uit te vallen met een burn-out”, klinkt het.

Uit een bevraging van 3.312 professionals in opdracht van Kluwer Opleidingen en uitgevoerd door iVOX, blijkt dat meer dan een vijfde van de respondenten aangeeft dagelijks buiten de kantooruren te werken. Nog eens 32 procent zegt dat meerdere malen per week te doen. Slechts 13 procent zegt nooit buiten de kantooruren te werken. Vooral HR-verantwoordelijken en managers houden zich niet aan de kantooruren. Daarnaast vallen voornamelijk 40-plussers en professionals in bedrijven tot 200 medewerkers ten prooi aan geregeld overwerk.

Dat blijft niet zonder gevolgen: 14 procent van de professionals geeft aan te veel werkdruk te ervaren en zich voortdurend overbelast te voelen. Bij degenen die dagelijks overwerken, loopt dat aandeel op tot 22 procent.

Werken buiten de kantooruren heeft uiteraard invloed op de scheiding tussen werk en privé. 61 procent van de respondenten zegt dat de scheiding vervaagt. Driekwart van hen verwacht hierdoor meer uren te werken; volgens 68 procent zal de permanente werkdruk nog stijgen en leiden tot negatieve stress. Een positief punt is dan weer dat 51 procent zijn of haar werk- en privé-activiteiten beter georganiseerd krijgt.

Baas is grote stressfactor, ook voor managers

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat bijna één op de drie respondenten, of ze nu medewerker, HR-verantwoordelijke of zelf manager zijn, zegt stress te krijgen van zijn of haar leidinggevende. De algemene werkdruk lijkt hier minder een rol te spelen: ook van de 3% medewerkers die zegt te weinig werk te hebben en weinig werkdruk te ervaren, geeft een op de drie aan dat de baas voor stress zorgt. Onder de managers is het vooral de jongere generatie die stress krijgt van zijn baas. Minder dan de helft van de respondenten (46 procent) voelt zich gemotiveerd door zijn leidinggevende.

“De cijfers uit het onderzoek bevestigen wat we in de markt zien: steeds meer professionals lijden onder een erg hoge werkdruk. Zij lopen het risico om in een negatieve spiraal terecht te komen of erger nog, om uit te vallen met een burn-out. Dat blijkt overigens ook uit onze studie: de professionals die zeggen met stress en een (te) hoge werkdruk te kampen, hebben een veel negatiever beeld van zichzelf, hun bedrijf en hun manager. Er is met andere woorden heel wat werk aan de winkel om de feelgood-factor terug de hoogte in te krijgen”, zegt Miek Wouters, Learning Consultant bij Kluwer.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.