NL | FR | LU
Peoplesphere

De Europese CodeWeek is op zoek naar vrijwilligers om Belgische kinderen voor wetenschap en techniek te enthousiasmeren.

WeGoSTEM is een vrijwillig initiatief dat Belgische scholieren op een creatieve manier laat kennismaken met wetenschap en techniek door hen zelf een robot te laten bouwen die kan tekenen. Op die manier zullen 7.500 kinderen hun eigen kunst-robot bouwen tijdens de Europese CodeWeek, onder begeleiding van meer dan 500 vrijwilligers. Met dit initiatief willen de organisatoren kinderen van het 5de en 6de leerjaar warm maken voor wetenschap en techniek. Ze zoeken nog vrijwilligers om de workshops in de verschillende scholen te geven. Meer uitleg…

WeGoSTEM is het grootste STEM-initiatief in de Benelux dat op heel wat steun kan rekenen van de bedrijfswereld. De doelstellingen van WeGoSTEM kaderen ook perfect binnen de digitale agenda van de federale overheid en binnen de visie van het Vlaamse STEM-platform. Het gaat erom niet enkel de bedrijfswereld, maar zeker ook de jongeren klaar te stomen voor een digitale toekomst.

Om de belangstelling van elk van de 7.500 kinderen te winnen, laat WeGoSTEM hen een ArtBot bouwen, een robot die zelfstandig een mooie tekening kan maken. De kinderen assembleren zelf alle mechanische onderdelen, ze sluiten de elektronica aan en ze programmeren de robot. Ze bouwen niet alleen, maar ze experimenteren ook tot hun robot de perfectie bereikt en de mooiste, meest artistieke van alle tekenrobots wordt.

Kortom: WeGoSTEM daagt de scholieren uit in alle aspecten van STEM. Het enthousiasme van de kinderen die hun zelfgemaakte robot voor de eerste keer zien bewegen en tekenen, werkt aanstekelijk!

De voorbije twee edities lag de nadruk in Vlaanderen op scholen met veel kinderen uit kansengroepen (volgens de GOK-criteria van de Vlaamse Overheid). Deze kinderen hebben thuis vaak minder toegang tot computers of digitale technologie.

Sinds 2009 ontwikkelt Dwengo vzw elektronica en didactisch materiaal om jongeren kennis te laten maken met de wereld van informaticawetenschappen en robotica. Dwengo vzw organiseert onder meer opleidingen voor leerkrachten. Naast WeGoSTEM organiseert Dwengo vzw ook de grote robotcompetitie in samenwerking met de Universiteit Gent. Dwengo organiseert ook projecten in het buitenland, onder meer in Italië, Griekenland, india, Maleisië, Argentinië… Met al deze projecten bereikt Dwengo jaarlijks enkele honderden leerkrachten en tienduizenden jongeren. Voor WeGoSTEM werkt Dwengo samen met SheGoesICT, een groep van recente laureates en genomineerden van de Datanews wedstrijd “She Goes ICT”. SheGoesICT strijdt om de kloof tussen mannen en vrouwen te verminderen, vooral in de toegang tot beroepen die digitale vaardigheden vereisen.

De vzw zoekt nog meer dan 500 vrijwilligers die zin hebben om een workshop te geven. Specifieke diploma’s of ervaring is niet nodig. Na een korte opleiding kan elke volwassene de WeGoSTEM-workshop geven op school. Enige vereisten: passie, enthousiasme en liefde voor wetenschap en technologie.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.