NL | FR | LU
Peoplesphere

Farmacie, Media en Zorg zijn top 3 aantrekkelijkste werkgevers: werkzekerheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds meer belangrijk.

De zorgsector haalt top 3 aantrekkelijkste werkgevers met 39,5% van respondente die wil graag tot heel graag werken in de sector. De ziekenhuizen en zorginstellingen moeten alleen de farmaceutische sector en mediabedrijven laten voorgaan. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Randstad Research naar de aantrekkelijkheid van de grootste Belgische werkgevers. Het onderzoek werd uitgevoerd vóór de uitbraak van de coronacrisis.

Gemiddeld wil 39,5 procent graag tot heel graag werken in de zorgsector. Alleen de farmaceutische sector (40,6%) en de mediasector (39,6%) doen nog beter. Aeronautica (luchtvaart) (39,4%) en high tech (38,4%) vervolledigen de top vijf.
Opvallend is dat de zorg goed scoort bij élke subgroep: zowel Nederlands- als Franstaligen, midden- als hooggeschoolden en jong en oud. Alleen mannen vinden de sector een stuk minder aantrekkelijk. Waar de zorg bij vrouwen als meest aantrekkelijke van 23 sectoren uit de bus komt, is dat bij mannen pas als 1 5 e​ ​ .

Top 5 aantrekkelijkste sectoren

1. Farmaceutica – 40,6%
2. Media – 39,6%
3. Zorg – 39,5%
4. Aeronautica – 39,4%
5. Hight Tech – 38,4%
(Het gemiddelde van een sector is het gemiddelde van alle bedrijven in die sector.)

Meer werkzekerheid en maatschappelijke betrokkenheid

Qua werkzekerheid en maatschappelijke betrokkenheid (maatschappelijk verantwoord ondernemen) scoort de zorg hoger dan alle privésectoren. Op het vlak van werksfeer haalt de sector de zilveren medaille. Dat is verrassend na recente studies over de toegenomen werkstress door moeilijk in te vullen vacatures. Ook qua reputatie (3e​ ​ plaats) en jobinhoud (5e​ ​ plaats) doet de zorg het uitstekend. De zwakke plekken zijn de financiële gezondheid (15e​ ​ plaats) en de balans privé/werk (18e​ ​ plaats).

Arbeidsmarktspecialist Jan Denys: “Ik vermoed dat een aantal toekomstige evoluties in het voordeel van de sector kunnen spelen. Zo zie ik een toenemend belang voor werkzekerheid, tegenover een lager gewicht voo​r salaris en voordelen.​ Ongetwijfeld zal de zorg op korte termijn extra scoren dankzij zijn grote maatschappelijk verantwoord ondernemen. Globaal genomen weegt dit niet zwaar op de aantrekkelijkheid, al is dat in de zorg toch meer dan elders. De evolutie van de – momenteel zwakke – financiële gezondheid en de waardering daarvoor zal ook afhangen van toekomstige beleidskeuzes.”

 

Bron: het Employer Brand onderzoek van Randstad vond plaats in januari 2020, ​dus ​vóór de uitbraak van het coronavirus. De gevolgen van de coronacrisis op de employer brand van de sector in 2020 zijn dus nog niet in te schatten. Daarvoor is het wachten op het onderzoek van 2021. In totaal namen 12 000 respondenten deel aan het onderzoek.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.