COVID-19 beïnvloedt ook onze voorkeuren qua verloning. Het belang van gezondheid dringt in 2020 ook onze verloning binnen. Tenminste als de werknemer mag kiezen via een flexibel verloningsplan, stelt SD Worx, de grootste HR-dienstverlener in België. In de top 10 van meest populaire voordelen maakt de hospitalisatieverzekering voor gezinsleden de grootste sprong vooruit, gevolgd door de leasefiets en fietsvergoedingen en de aanvullende gezondheidsverzekeringen. Extra vakantiedagen zijn minder in trek.
Elk jaar stijgt het aantal werkgevers dat flexibele verloning invoert: op twee jaar tijd verdubbelt het succes van deze budgetneutrale formule, die vooral meer keuze biedt aan werknemers. Zo krijgen steeds meer werknemers de mogelijkheid om hieraan deel te nemen. Het aantal werknemers dat effectief een keuze maakt, blijft elk jaar stijgen (in 2020 met 13%).
De gezondheidsverzekeringen winnen in 2020 aan populariteit. Binnen de flexibele verloning merkt SD Worx een uitgesproken stijging van de hospitalisatieverzekering voor gezinsleden: bijna een kwart (24%) van de werknemers (die in 2020 een keuze maken) kiest voor deze extra verzekering. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2019. Ook de aanvullende gezondheidsverzekeringen (tandzorg, oogzorg, ambulante zorg, wachtpolis) stijgen in populariteit van 11% naar 15%. Vier op tien werknemers kiezen nu in 2020 voor gezondheidsvoordelen via de werkgever. Vorig jaar was dit nog 22%. Het thema gezondheid komt hiermee bovenaan de top; tot op gelijke hoogte van pensioensparen en bijna op niveau van extra vakantiedagen.
Sara Flipkens verantwoordelijk voor flexibele verloning bij SD Worx bevestigt de trend die zich sinds begin vorig jaar manifesteert: “COVID-19 heeft ons leven overhoopgegooid en dat zien we ook in onze voorkeuren. Als werknemers mogen kiezen, gaan ze voor meer financiële zekerheid en extra ondersteuning voor het gezin en hun gezondheid, zoals de hospitalisatieverzekering voor de gezinsleden of aanvullende verzekeringen als tandzorg. Er is ook meer vraag voor tussenkomst in het privé-abonnement van Internet, nu werknemers van thuis uit moeten werken en ook scholen moeten inzetten op digitaal afstandsonderwijs.”
Vakantie veel minder aan de orde
Extra vakantiedagen, al jaren de meest populaire keuze, waren in 2020 veel minder in trek. Gesloten grenzen, verplichte quarantaine of isolatie bij rode zones en tijdelijke werkloosheid bekoelden onze vakantieplannen. Waar in 2019 bijna zeven op de tien werknemers koos voor extra dagen vakantie , daalt dit in 2020 tot vier op de tien.
Fiets steviger in het zadel
“Voor het eerst in jaren stijgt de populariteit van het openbaar vervoer. Ook de leasefiets en de fietsvergoeding nemen in belang toe, maar de auto behoudt zijn plaats in de top drie. De reden: vaak zit de wagen mee in budgetcreatie, wat meteen de keuzevrijheid en duurzaamheid verhoogt. Zo kan iedereen die een wagen nodig heeft voor de job, opteren voor een groenere wagen of een wagen van een lager budget. Met dat vrijgekomen budget kunnen zij dan de focus verleggen naar andere mobiliteitsmodi (zoals de fiets) of het besteden aan andere voordelen. De fiets zit dit jaar steviger in het zadel”, weet SD Worx.
De firma Varo (Vic. Van Rompuy), met hoofdzetel in Lier, is gespecialiseerd in de internationale distributie van doe-het-zelfgereedschap, tuingereedschap, handgereedschap en accessoires. De organisatie stelt 120 mensen te werk en startte 2 jaar geleden met flexibele verloning voor de bedienden. Joke De Belder en Danny Neefs duiden de voordelen: “Het is een manier om iets extra te geven aan onze medewerkers, om hen een flexibeler loonpakket te kunnen aanbieden. De gezondheidsvoordelen zijn een vaste waarde in ons bedrijf. Ondertussen laat bijna één op vijf bedienden het hospitalisatieplan voor gezinsleden terugbetalen en één op tien ook een tussenkomst in een individuele gezondheidsverzekering, zoals een Dental Plan. Naast het pensioensparen, is ook de terugbetaling van internet een succesformule met ongeveer één op drie medewerkers die daarvoor kiest. Eén op tien kiest ondertussen voor een leasefiets. We hebben heel wat medewerkers uit de buurt, die graag met de fiets naar het werk komen.“
Flexibele verloning laat toe te schakelen in onzekere tijden
Werkgevers die starten met flexibele verloning beginnen vaak met een beperkt aantal keuzes, maar gaandeweg nemen die toe om ze beter af te stemmen op de gevarieerde werknemerspopulatie. De laatste tijd opteren meer werkgevers niet voor één keuzemoment, maar voor een online shop die gans het jaar open blijft.
Sara Flipkens benadrukt de voordelen: “In onzekere tijden als deze, geeft extra keuzevrijheid op vlak van verloning de werknemer een duwtje in de rug. Zo kan hij een extra pc of laptop kiezen als de gezinspc uitvalt. Door de ‘online shop’ heel het jaar open te stellen, kunnen werknemers op eigen tempo beslissen of en wanneer ze nood hebben aan extra vakantie, of net aan een ander voordeel. Zoniet krijgen ze het budget onder de vom van loon uitbetaald”.