NL | FR | LU
Peoplesphere

Geestelijke gezondheid: sinds het begin van de wereldwijde pandemie maken 39% van de Belgische en Nederlandse thuiswerkers meer overuren.

Geestelijke gezondheid is belangrijker geworden, maar toch werken meer Belgen en Nederlanders langere dagen en ervaren ze meer werkdruk, zo blijkt uit een welzijnsonderzoek van zorgverzekeraar Cigna Europe. De belangrijkste reden is dat ze meer tijd ter beschikking hebben door het wegvallen van het woon-werkverkeer. Maar ook de persoonlijke keuze om langer door te werken en het gebrek aan professionele routine spelen mee.

Het jaarlijkse Well-Being onderzoek bracht ook aan het licht dat sinds het begin van de wereldwijde pandemie Nederlanders geestelijke gezondheid het belangrijkste aspect van hun algehele gezondheid vinden. Belgen daarentegen vinden toegang tot zorg en hun financiële gezondheid belangrijker dan hun mentale gezondheid. Op basis van deze bevindingen roepen klinisch experts van Cigna Europe op tot een meer omvattend welzijnsbeleid voor werknemers, nu Belgische en Nederlandse werknemers beginnen terug te keren naar kantoor.

Dr. Inge Schrever, medisch directeur bij Cigna Europe, zei: “Het is essentieel dat werkgevers zich focussen op het dichten van de kloof tussen wat werknemers verwachten op het gebied van hun algehele gezondheid en wat ze daadwerkelijk ontvangen. Het afgelopen jaar is uit ons onderzoek naar voren gekomen dat te veel mensen in Europa en over de hele wereld niet alleen met langere werktijden maar ook met onbeheersbare stress worstelen. Dit leidt vaak tot geestelijke gezondheidsproblemen – een gezondheidsaspect dat meer en meer op de voorgrond treedt. Werkgevers moeten nu actie ondernemen.”

Vóór de pandemie was het welzijnsbeleid vaak tactisch en reactionair. Bovendien heeft het niet het gewenste effect gehad door de extra druk die de pandemie met zich meebracht. Whole Health van Cigna Europe zal deze nijpende kwesties frontaal aanpakken.

Cigna’s Europese bedrijven erkennen de noodzaak van een transformationele verandering om de behoeften van werknemers volledig te ondersteunen, nu en in de toekomst. Eerder dit jaar lanceerden ze hun Whole Health-strategie om werkgevers te helpen. Intern is Cigna Europe op weg om een echte Whole Health-werkgever te worden – een werkgever die ervoor zorgt dat algehele gezondheid realiteit is voor zijn werknemers. De transformatie zal gepaard gaan met een reeks nieuwe producten en diensten en met een herziening van de bedrijfscultuur. Het nieuws volgt op de recente lancering van de baanbrekende digitale spraakstressdetector van het bedrijf, Cigna StressWaves Test. Met deze test kunnen werknemers en klanten in slechts 90 seconden hun stressniveau controleren.

Arjan Toor, CEO, Cigna Europe: “Het is enorm belangrijk voor ons om verandering te stimuleren en innovaties op het gebied van gezondheidszorg te introduceren die onze klanten en onze werknemers in contact brengen met de best mogelijke zorg. Als ziektekostenverzekeraar beschouwen we het als onze verantwoordelijkheid om de kloof tussen de behoeften van werknemers en de geboden gezondheidsondersteuning te helpen overbruggen. Die verandering begint binnen ons eigen bedrijf. Een groot deel van ons leven speelt zich af op het werk, of dat nu virtueel is of op kantoor. Wij hebben een belangrijke rol te spelen in het ondersteunen van de algehele gezondheid van onze werknemers. Dit geldt vooral bij gezondheidsaspecten die steeds meer onder druk komen te staan, zoals geestelijke gezondheid. We beginnen aan een ambitieus en spannend transformatieproces”.

 

Bron: jaarlijkse Well-Being 360°-enquête, die werkgevers een dieper inzicht geeft in de uitdagingen en opportuniteiten op het gebied van de algehele gezondheid van hun personeel.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.