In zowat alle organisaties is de normale gang van zaken sinds de uitbraak van COVID-19 onderbroken. Medewerkers zijn massaal aan telewerk beginnen doen, teams mogen slechts in kleine groepjes naar kantoor komen, en onder impuls van een nieuwe golf zal thuiswerk nog wel een hele tijd de norm blijven. Wat echter niet in lockdown mag worden geplaatst, is de gezondheid van medewerkers.
COVID-19 heeft veel bedrijven ertoe aangezet om medewerkers op thuiswerk te laten overschakelen. Dat mag echter geen reden zijn om een van de meest fundamentele dingen op de lange baan te schuiven: de gezondheid van die medewerkers. Een preventieve medische check-up is nu misschien zelfs belangrijker dan ooit. Attentia merkt alvast dat het aantal inschrijvingen dit jaar hoger (+/- 15%) ligt dan gewoonlijk. Ook medewerkers waarderen het als hun werkgever zo’n uitgebreide screening aanbiedt.
Uit cijfers blijkt dat ongeveer de helft van de Belgen last heeft van stress op het werk. Het gebruik van antidepressiva is in tien jaar tijd met 65% toegenomen. Liefst 80% van de Belgen sukkelt met rugproblemen. En één op drie overlijdens is te wijten aan cardio- en cerebrovasculaire aandoeningen zoals hartproblemen en beroertes. Toch zijn die medische problemen perfect te voorkomen of behandelen als ze op tijd worden opgespoord.
Het is dan ook goed nieuws dat zowel werkgevers als medewerkers weinig terughoudendheid vertonen als het op gezondheid aankomt. Veel bedrijven hebben begrepen dat de gezondheid van hun medewerkers op de eerste plaats staat. Naast de bij wet verplichte onderzoeken zetten steeds meer werkgevers daarom in op preventieve screenings.
“Veel van onze klanten bieden een medische check-up aan hun medewerkers aan, en we zien zelfs dat zich dit jaar al meer mensen hebben ingeschreven in vergelijking met vorig jaar”, zegt Petra Parren, Product Delivery Manager bij Attentia. “We weten natuurlijk niet of dit echt met corona te maken heeft, maar het is wel zo dat we op dit moment allemaal nog meer met onze gezondheid bezig zijn. Mensen willen graag toch even laten controleren of alles nog in orde is.”
Preventieve screening
Een preventieve check-up is een uitgebreide screening waarin alle belangrijke onderzoeken aan bod komen: een bloedafname, een gehoortest en een oogcontrole, een hartscreening in rust én bij een inspanning, … Zelfs kankeronderzoek behoort tot de mogelijkheden. “Het is bijna onbegonnen werk als je dat allemaal in je privéleven moet laten doen. Het is dan ook een groot voordeel voor medewerkers wanneer hun werkgever dit aanbiedt. Medewerkers krijgen immers een compleet overzicht van hun gezondheidstoestand”, zegt Parren.
Inzetten op gezondheid is hoe dan ook een goed idee, zelfs in moeilijke tijden. Bedrijven zullen op lange termijn immers de vruchten plukken van gezonde medewerkers. Zo zal het absenteïsme afnemen. Ongeplande afwezigheid kost een werkgever al gauw 400 euro per dag. Daarnaast nemen ook retentie en veerkracht toe wanneer medewerkers zich goed in hun vel voelen.
“Gezonde medewerkers presteren beter en voelen zich gelukkiger. In deze bijzondere tijden is het voor werkgevers nóg belangrijker om te laten blijken dat ze begaan zijn met de gezondheid van hun medewerkers. En daar is de preventieve screening erg nuttig voor. Bovendien kunnen organisaties ook globale anonieme rapporten krijgen die algemene trends aan het licht brengen. Een hoog gemiddeld BMI zou een aanleiding kunnen zijn om bijvoorbeeld de menukaart in de cafetaria aan te passen. Zo kunnen we de evolutie opvolgen.”
De uitbraak van COVID-19 mag voor bedrijven dus zeker geen struikelblok vormen om deze check-ups uit te stellen of te schrappen. De zomermaanden zijn bovendien het uitgelezen moment om zo’n controle in te plannen. Het grootste bezwaar dat sommige bedrijven hebben, is het idee dat hun medewerkers zichzelf moeten verplaatsen en zo een hoger risico op besmetting zouden lopen. Toch hoeven ze zich geen zorgen te maken.
“De medische centra zijn goed gelegen, optimaal uitgerust, er heerst een heel ruimtelijke sfeer en we werken in blokken per klant zodat niemand in de wachtzaal bij andere mensen hoeft te zitten. Al het materiaal wordt na ieder onderzoek uiteraard ook grondig ontsmet”, legt Parren uit. “Het ziet er jammer genoeg naar uit dat we nog een tijdje met COVID-19 zullen moeten samenleven. Maar als bedrijven één ding zeker niet in lockdown mogen zetten, dan is het wel de gezondheid van hun medewerkers”.
Bron: Attentia