NL | FR | LU
Peoplesphere

De gezondheidsmaatregelen van de regering hebben een rechtstreeks effect op de tewerkstelling: shoppen op afspraak leidde tot verdubbeling tijdelijke werkloosheid.

Shoppen op afspraak zorgde voor een verdubbeling van het aantal dagen tijdelijke werkloosheid in de niet-essentiële sector van de kleinhandel. Dat blijkt uit de Employment Tracker van SD Worx van april, die de impact van de maatregelen van de regering analyseert. Ondanks drie weken paasvakantie moest de horeca vorige maand voor de helft van de dagen een beroep doen op tijdelijke werkloosheid. De maand mei ziet er ook nog niet zo goed uit voor de horeca, met versoepelingen die pas voor juni gepland staan.

De maatregelen die door de overheid getroffen werden in maart, hadden een aanzienlijke impact op sommige sectoren. Vanaf 27 maart was het verplicht om een afspraak te maken in niet-essentiële winkels. SD Worx zag in april een verdubbeling van het percentage tijdelijke werkloosheid: van 5,5% naar 12,6% voor de grote kleinhandelszaken (PC 311) en van 4,9% naar 9,7% voor de zelfstandige kleinhandelszaken (PC 201).

Gemiddeld ging één dag op tien verloren in deze sectoren omdat de werkgevers een beroep deden op tijdelijke werkloosheid. De sector van de kappers en de schoonheidsspecialisten kende in april de grootste terugval in tewerkstelling, namelijk met een stijging van 65% naar 80% tijdelijke werkloosheid.

Annelies Rottiers, verantwoordelijke voor kmo-consultancy bij SD Worx: “Voor de maand mei verwachten we een verbetering en dankzij de versoepelingen in deze retailsectoren zelfs een halvering van de tijdelijke werkloosheid. Of tenminste een verdubbeling van het aantal dagen waarop de werknemers effectief kunnen werken. Bij de versoepelingen in december vorig jaar viel de tijdelijke werkloosheid op nationaal niveau terug tot ongeveer 3% samen.”

Eén dag op twee tijdelijke werkloosheid in de horeca

De tijdelijke werkloosheid in de horeca bedroeg in april 49,59% en bleef sinds de tweede lockdown in oktober steevast rond de 50%, Dit percentage ligt gevoelig lager dan in de eerste golf, en dat is mede te danken aan restauranthouders die erin slaagden om takeaway beter te organiseren. Sinds november maakten horecaondernemers gemiddeld voor de helft van de dagen gebruik van tijdelijke werkloosheid, met uitzondering van de maand december, met de eindejaarsfeesten, toen dat cijfer iets lager lag (45%).

Steven Rosseel van SD Worx analyseert: “De takeaway business kent grenzen, ook voor de tewerkstelling. We hadden gedacht dat de werkloosheid zou dalen door de drie weken schoolvakantie die door de regering waren opgelegd, maar dat is niet gebeurd. Bovendien is er binnen de horeca een verschil tussen cafés en restaurants. Zolang alleen de terrassen open zijn, kunnen we niet hetzelfde effect verwachten als vorig jaar. In juli, augustus en september halveerde de tijdelijke werkloosheid tot één dag op vier. Een volledige heropening en de vaccinatiecampagne kunnen deze sector een betere zomer bezorgen. De horeca kan ook genieten van extra flexibiliteit dankzij een voordelige regeling voor werkstudenten. Maar opgelet: op dagen dat het vast personeel nog tijdelijk werkloos is, mag je geen fiscaal gunstigere statuten inzetten (zoals extra’s, flexi-jobbers of studenten).”

Conclusie voor april en vooruitzichten voor mei

In de maand april waren er drie weken schoolvakantie. Het aantal vakantiedagen (8,21%) stijgt in vergelijking met april vorig jaar (6,02%), maar we zitten niet op het niveau van april 2019 (8,95%), toen er geen beperking was om te reizen. Gemiddeld moet de horecasector voor één dag op de twee tijdelijke werkloosheid inroepen voor zijn werknemers. SD Worx stelt dat we in de maand mei, zonder een grotere versoepeling van de gezondheidsmaatregelen, nog geen halvering van de tijdelijke werkloosheid moeten verwachten, zoals we vorige zomer zagen. Voor de retailsector ziet het er wel beter uit, nu de winkels niet meer met een afsprakensysteem moeten werken. De sector van de kappers en de schoonheidsspecialisten blijft het zwaarst getroffen.

Annelies Rottiers besluit: “Organisaties met minder dan 20 werknemers hebben gemiddeld altijd het hoogste niveau van tijdelijke werkloosheid en blijven het zwaarst getroffen door deze gezondheidscrisis.”

 

Bron: ‘SD Worx Employment Tracker’ – Deze  tracke r biedt een overzicht van het percentage ‘gewerkte dagen’, absenteïsme, tijdelijke werkloosheid en opname van wettelijke vakantiedagen Dit gebeurt op basis van loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna 1 miljoen Belgische werknemers, waarvan één derde arbeiders en twee derde bedienden, actief in allerlei sectoren en bedrijven van verschillende omvang. Deze resultaten geven een duidelijke trend weer bij de werkgevers in de privésector. 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.