Hybride werken is het meest bevorderlijk voor de productiviteit. Dat stellen ruim zes op de tien werknemers, zo blijkt uit de nieuwe Salarisgids 2025 van rekruteringsspecialist Robert Half. Werkgevers hebben duidelijk een andere mening. Eén op de twee heeft vandaag al verplichte kantoordagen ingevoerd om de productiviteit te verbeteren, en een kwart is dat nog van plan.
“Het is belangrijk voor zowel werkgevers als werknemers om hierover in dialoog te gaan”, stelt Jeroen Diels, Regional Managing Director van Robert Half. Het onderzoek van Robert Half is duidelijk: Belgische bedienden kiezen voor hybride werken. Maar liefst 62% ziet een positieve impact op de productiviteit. Slechts 14% ziet een negatief effect, en 24% ziet helemaal geen verschil. Daarmee staat hybride werken met stip op 1 om de productiviteit te boosten volgens de bedienden. Ruim de helft van de werknemers geeft aan dat volledig thuiswerk positief kan zijn voor hun productiviteit – in Brussel zelfs 57% –, terwijl nog geen vier op de tien denken dat dat het geval is bij voltijds kantoorwerk.
Jeroen Diels vult aan: “Veel bedienden hebben tijdens de pandemie kunnen proeven van het comfort en het gemak van telewerken en willen dat niet meer kwijt. Werkgevers doen er dus goed aan om ook de voordelen van werken op kantoor te tonen. Een band met collega’s of met je leidinggevende opbouwen is nu eenmaal makkelijker als je samen in een ruimte zit. En ook dat komt uiteindelijk de productiviteit ten goede.”
Meer productiviteit vs. meer welzijn
Het merendeel van de werkgevers vindt het een uitdaging om een evenwicht te zoeken tussen enerzijds de productiviteit verbeteren door bijvoorbeeld meer kantoordagen in te voeren, en anderzijds het welzijn van de medewerkers verhogen (bv. met een betere afstemming tussen werk en privé). “Maar liefst 82% van de werkgevers worstelt met die balans. In de technologie- en IT-sector loopt dat zelfs op tot 90%. Het is belangrijk om goede afspraken te maken en een duidelijke policy op te stellen voor je medewerkers zodat zij weten wat wel en niet kan om toch optimaal te kunnen functioneren en het spanningsveld zo klein mogelijk te houden”, aldus nog Jeroen Diels.
“Je kan je verder ook afvragen wat nu productiviteit juist is. Vaak is het een perceptie die gecreëerd wordt. En bedrijven geven zelf ook aan dat ze verder kijken dan enkel die verplichte kantoordagen”, gaat Diels verder. Zo kijken managers ook naar het creëren van meer trainings- en opleidingsmogelijkheden (58%), een betere communicatie en feedback (56%) en een betere workflow (53%).
“Werknemers blijven vandaag vasthouden aan een zekere flexibiliteit en bedrijven doen er goed aan om dat ook in zekere mate toe te laten”, aldus Jeroen Diels. “Werkgevers die vasthouden aan een rigide 9-to-5 op kantoor zullen op termijn een deel van hun competitiviteit op de arbeidsmarkt verliezen. Ben je als werkgever bereid om meer flexibiliteit te bieden, maar toch bezorgd om de productiviteit van je bedrijf? Dan kan je altijd bepaalde KPI’s vastleggen waarbinnen je werknemers zelf kunnen kiezen hoe ze die behalen, zoals bijvoorbeeld bepaalde deadlines halen voor specifieke opdrachten.”
Bron: Robert Half Salarisgids 2025