NL | FR | LU
Peoplesphere

Horeca Vorming Vlaanderen / VDAB partnerschap: Learning for Life pakt werkloosheid aan.

Learning for Life lanceert een intensief programma om jonge werkzoekenden op te leiden tot bartender in Gent. Het programma komt er op initiatief van Diageo en wordt getrokken door van Horeca Vorming Vlaanderen en VDAB. Tien weken lang, van 4 april tot midden juni, krijgen vijftien jonge werkzoekenden een intensieve opleiding en stage tot bartender. Food for thought.

Vijftien jongeren (tussen 19 en 27 jaar) werden geselecteerd afgaande op hun motivatie en interesse om in de horeca te werken. De groep, bestaande uit 5 dames en 10 heren zullen een doorgedreven programma van 260 uur volgen dat hen voorbereidt op een carrière als bartender.

Horeca Vorming en VDAB schakelen hun beste trainers in om de werkzoekenden de nodige technische vakkennis en competenties eigen aan het beroep bij te brengen. Drankenexperten Dave Aertgeerts en Lou Claessens brengen deelnemers kennis over dranken bij en leren hen heerlijke creaties te maken. Hospitality trainers William Van Daele en Kevin Strubbe leren technieken aan om gasten te bedienen volgens de hoogste kwaliteitsnormen en hen unieke, klantvriendelijke ervaringen te bezorgen.

De 10-weekse opleiding gaat voor het eerst door in de Arteveldestad. De focus ligt op productkennis en bereidingen van diverse dranken. Het programma bevat een doorgedreven praktische training. Vanaf week 7 passen de cursisten de aangeleerde vaardigheden toe in de praktijk tijdens een stage van drie weken.De Gentse horeca heeft interesse in het project. Meer dan 10 horecazaken stelden zich kandidaat. Naast Gent, loopt ook in Antwerpen het Diageo Learning for Life-programma.

Inspirerend programma

Voor de uitvoering van het programma werkt Diageo samen met Horeca Vorming Vlaanderen. Dat coördineert de samenwerking en begeleidt de deelnemers doorheen hun intensieve opleiding en stoomt ze klaar voor een duurzamecarrière in de sector.

Joris Rutsaert, Verantwoordelijke Arbeidsmarkt: “Deze samenwerking tussen Diageo, Horeca Vorming, en VDAB pakt verschillende uitdagingen aan: werkloosheid,laagopgeleide jongeren, de vraag naar opgeleide professionals in de horeca …Deze samenwerking is uniek. Alle partijen vullen elkaar aan. Als sectororganisatie zijn we erop gebrand om te investeren in de toekomst van de horeca.We zijn wanhopig op zoek naar opgeleid personeel en dan zijn dergelijke publiek-private en innoverende programma’s meer dan welkom!”

Alejandro Ludert, Diageo’s Corporate Relations Manager België, is enthousiast: “Learning for Life is een programma met een missie: mensen inspireren en door scholing hun leven veranderen. Het programma geeft jonge werklozen de kansen om professionele vaardigheden te ontwikkelen, doorgedreven opleidingen te volgen en werkervaring op te doen. Bijgevolg zien ze hun kansen op werk aanzienlijk stijgen. Het programma stoomt gemotiveerde jongeren klaar voor een job in de sector en laat ze hun vaardigheden te ontwikkelen, zoals gevraagd door de werknemers. Meer dan 70% van de jongeren die onze wereldwijde opleidingen succesvol afronden, hebben werkzekerheid in de horeca.”

Yoeri Van Hullebusch van VDAB: “Werkzoekenden kunnen op dit moment opleidingen tot keukenmedewerker en hulpkok volgen via VDAB en zijn partners. Om aan de grote vraag naar gekwalificeerd personeel te voldoen, investeren we blijvend in opleiding en stages. De opleiding tot bartender is een goede aanvulling op het bestaande opleidingsaanbod. Dat we dit kunnen doen in samenwerking met Diageo en Horeca Vorming Vlaanderen kan de sector alleen maar ten goede komen. Samen sterk voor werk.”

Wereldwijd meer dan 120.000 jongeren opgeleid

Learning for Life is een programma dat in 2008 werd opgezet en wereldwijd loopt. De bedoeling bestaat erin om werkzoekende jongeren aan een job te helpen door ze op te leiden. Tot dusver heeft Learning for Life wereldwijd meer dan 123.000 jongeren opgeleid. Op dit ogenblik lopen er meer dan 90 projecten in 40 landen.

Drie jaar geleden werd het programma ook in Europa gelanceerd: België was het zesde land dat zich engageerde, na Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Portugal en Nederland. Sindsdien werkten ruim 1.000 jonge Europeanen met succes de opleiding af.

Bron : VDAB – Diageo

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.