Het IAO-Verdrag betreffende het verbod op en de onmiddellijke actie voor de uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid van 1999 (nr. 182) is met de bekrachtiging door het Koninkrijk Tonga nu universeel geratificeerd 4 augustus 2020. Dit is het snelst geratificeerde Verdrag in de geschiedenis van de organisatie sinds de goedkeuring ervan door de Internationale Arbeidsconferentie 21 jaar geleden.
“De universele ratificatie van Verdrag nr. 182 is een historische primeur. Dit betekent dat alle kinderen nu wettelijke bescherming genieten tegen de ergste vormen van kinderarbeid”, zei Guy Ryder, directeur-generaal van de IAO. “Het toont de internationale eensgezindheid dat de ergste vormen van kinderarbeid, zoals slavernij, seksuele uitbuiting, de inzet van kinderen in gewapende conflicten of andere gevaarlijke of illegale arbeid die de gezondheid, het welbevinden en het welzijn van kinderen in gevaar brengt, geen plaats hebben in onze samenleving”.
De secretaris-generaal van het Internationaal Vakverbond (IVV), Sharan Burrow, verwelkomde de ratificatie. “De universele ratificatie van Verdrag nr. 182 is een krachtig signaal. Het herinnert ons aan het belang van de IAO-normen en de noodzaak van multilaterale oplossingen voor mondiale problemen. Kinderarbeid is een ernstige schending van de grondrechten en het is de taak van de leden van de IAO en de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat dit Verdrag volledig wordt uitgevoerd, onder meer door het toepassen van due diligence in de toeleveringsketens,” zei ze.
“De universele ratificatie van het Verdrag nr. 182 is een historisch moment”, zei Roberto Suárez Santos, secretaris-generaal van de Internationale Organisatie van Werkgevers (IOE). “In de loop der jaren hebben het IOE en haar leden de uitvoering van dit verdrag ondersteund. Het bedrijfsleven is zich vandaag bewust van de noodzaak om zaken te doen met respect voor de rechten van het kind en handelt hiernaar. Dit is nog dringender in deze coronatijden. We kunnen niet toestaan dat de strijd tegen de ergste vormen van kinderarbeid achteruitgaat. Samen kunnen we werken aan het uitbannen van kinderarbeid in al zijn vormen.”
Deze universele bekrachtiging is een nieuwe stap naar de verwezenlijking van de aspiraties van Nobelprijswinnaar Kailash Satyarti, toen hij zei: “Ik droom van een wereld waarin kinderen veilig zijn en de kindertijd veilig is; … Ik droom van een wereld waarin elk kind de vrijheid geniet om een kind te zijn”.
De ILO schat dat 152 miljoen kinderen het slachtoffer zijn van kinderarbeid, waarvan 73 miljoen kinderen gevaarlijk werk verrichten. Zeventig procent van alle kinderarbeid gebeurt in de landbouw. Dit houdt voornamelijk verband met armoede en de moeilijkheden van de ouders om waardig werk te vinden.
Verdrag nr. 182 roept op tot het verbieden en uitbannen van de ergste vormen van kinderarbeid, waaronder slavernij, gedwongen arbeid en mensenhandel. Het verbiedt het gebruik van kinderen voor gewapende conflicten, prostitutie, pornografie en illegale activiteiten zoals drugshandel, en gevaarlijk werk.
Verdrag nr. 182 is een van de acht Fundamentele Verdragen van de IAO. Deze betreffen het uitbannen van kinderarbeid, de afschaffing van gedwongen arbeid, de afschaffing van discriminatie op het werk en syndicale vrijheid en het recht om collectief te onderhandelen. Deze beginselen worden ook behandeld in de IAO-verklaring over de fundamentele beginselen en rechten op het werk (1998).
Bron: IAO