NL | FR | LU
Peoplesphere

Innovatie, teamspirit, groei… Waarom start-ups met het beste talent gaan lopen.

In de afgelopen 12 maanden is het personeelsbestand van start-ups met 20% gegroeid. En er wordt nog meer voorspeld, nu 50% van de door Robert Walters bevraagde bedienden beweert hun volgende carrièrestap naar een start-up te zetten. Terwijl de concurrentie rond talent hevig is – met ongeveer drie keer zoveel vacatures als beschikbaar talent – geeft Özlem Simsek, Managing Director bij het internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, haar visie op waarom start-ups langzaam maar zeker met het beste talent gaan lopen.

Met relatief platte structuren en hands-on oprichters & CEO’s, kunnen start-ups zich vanaf dag één in het senior leadership team vinden. Door verschillende verantwoordelijkheden op zich te nemen en nauw samen te werken met senior leden van het team, kan men in een start-up omgeving al vroeg bewijzen wat men waard is en krijgt men de kans dat het werk wordt erkend wanneer het een directe impact heeft gehad op de organisatie.

“In tegenstelling tot bedrijfsstructuren kunnen leidinggevenden je betrokkenheid bij de beginfase van een project tot aan de voltooiing ervan duidelijk zien. Als gevolg daarvan is de snelheid waarmee je promotie maakt bij start-ups meestal veel hoger”, zegt Özlem.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit het Robert Walters onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de professionals (52%) bereid zou zijn een loonsverlaging te aanvaarden en zich bij een start-up aan te sluiten, indien ze daar de kans zouden krijgen om veel sneller vooruitgang te boeken dan binnen een bedrijfsstructuur het geval zou zijn.

Groeimentaliteit

Start-ups zijn ontworpen om een hoog groeipotentieel te hebben, en het is dan ook niet verwonderlijk dat beslissingen in een start-up gemiddeld 4x sneller worden genomen dan in een groot bedrijf (250+).

Özlem: “Het veranderlijke en snelle karakter van een start-up houdt werknemers scherp, moedigt hen aan om gaandeweg nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en grenzen te verleggen die verder gaan dan de oorspronkelijke functieomschrijving. Als je voor een start-up werkt, begrijp je hoe het hele bedrijf werkt en ontwikkel je een commercieel inzicht dat je niet zou verwachten wanneer je lager in de bedrijfsstructuur zou zitten. Sommige leiders van start-ups beweren dat deze zakelijke lessen op de werkvloer zelfs beter zijn dan een MBA. “

Uit dezelfde studie is gebleken dat 33% van de professionals hun job in het bedrijfsleven zou opgeven om ‘iets nieuws te proberen’, terwijl nog eens 15% op zoek is naar omscholing.

Veranderingscultuur

Deel uitmaken van een startend team brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Wat je titel ook is, je werk zal een impact hebben op de groei en het succes van het bedrijf, en dit geeft je het gevoel dat je werk een echt doel heeft en een enorme motivatie is.

Een derde van de professionals (34%) beweerde dat de reden voor hun overstap naar een start-up het uitdagende en interessante werk is, en velen geven aan dat de vaardigheden die ze zich eigen maken op het gebied van zelfmanagement en het prioriteren van taken vervolgens ook in hun persoonlijke leven van toepassing zijn.

“Werken voor een snelgroeiende start-up kan een intense ervaring zijn, dus het is onvermijdelijk dat je ook buiten je werk proactiever en ambitieuzer wordt. Je denkt voortdurend na over hoe je dingen kan verbeteren, bent je meer bewust van problemen en hoe je die kan oplossen en staat meer open voor nieuwe culturen en manieren van denken. Je leert ook om van uitdagingen te houden en ze zelfs op te zoeken!”

Teamspirit

Bijna de helft van de professionals (42%) geeft aan dat de belangrijkste waarde bij het zoeken naar een toekomstige werkplek ‘collega’s en een cultuur zijn die hen inspireren om het beste uit zichzelf te halen’. Daarom is de bedrijfscultuur bij start-ups iets om echt naar waarde te schatten.

Door hun kleinere omvang hebben start-ups de neiging om een hechte, samenwerkende omgeving te koesteren, die mensen aanmoedigt om, waar ze kunnen, te helpen bij taken die buiten hun oorspronkelijke opdracht vallen. Je wordt omringd door zeer hardwerkende, getalenteerde en ambitieuze mensen die bereid zijn het onmogelijke te doen. Er is een enorme motivatie om van anderen te leren en bij te dragen met je eigen kennis en ervaring.

“Start-ups geven vaak de voorkeur aan een vloeiende structuur boven een starre hiërarchie in het bedrijf, waardoor open discussie en samenwerking tussen alle teamleden mogelijk is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 30% van de professionals verklaart dat het meest aantrekkelijke aan een start-up de open en effectieve managementstructuur is”, aldus Özlem.

Diversiteit in elke zin van het woord

Start-ups zijn vooral op zoek naar het allerbeste talent dat hen kan helpen hun ambitieuze doelen te bereiken, en als gevolg daarvan verwijderen ze alle sociaaleconomische of geografische barrières om dat talent te vinden.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat je binnen een start-up allerlei soorten collega’s tegenkomt, van allerlei nationaliteiten, achtergronden en ideologieën, en door het kleine karakter van de teams zal er natuurlijk veel kruisbestuiving zijn met collega’s met verschillende vaardigheden of werkstijlen. Deze sterke multiculturele omgeving kan je geest verder openen dan werk en taken. Het leidt er ook toe dat werknemers een globale visie hebben.

En diversiteit zit niet alleen in de mensen, het is veilig om te zeggen dat bijna geen twee dagen hetzelfde zijn binnen een start-up. Doorgaans moeten de meeste teamleden ‘jongleren met vele petten’ en taken op zich nemen die buiten hun specifieke rol vallen om bij te dragen aan het succes van het bredere bedrijf.

“De diversiteit aan taken helpt je om snel nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien leer je vaak rechtstreeks van de oprichter van het bedrijf en van senior medewerkers. Dit is van onschatbare waarde wanneer je in de beginfase van je carrière zit. Het houd je niet alleen geprikkeld in je dagelijkse rol, maar het geeft je ook de kans om uit te vinden waar je het meest in geïnteresseerd bent en te ontdekken waar je het beste in bent.”

De ‘I’ in innovatie stoppen

Start-ups verschillen van traditionele bedrijven vooral omdat ze gebaseerd zijn op ontwrichtende innovatie, gecreëerd om een waargenomen ‘probleem’ in de markt aan te pakken. Werken bij een start-up betekent dat je ‘out of the box’ moet denken, dat je snel moet kunnen denken en creatief moet zijn met kleine budgetten en minder middelen.

“Autonomie wordt niet beschouwd als een extraatje binnen een start-up, maar als een gegeven. Het is als het ware de reden waarom 28% van de professionals z’n job verlaat om bij een nieuw opgericht bedrijf te gaan werken.”

Om je creativiteit te helpen, zal je merken dat je dagelijks de meest moderne en innovatieve tools en platforms leert en gebruikt. Ook al start je er aarzelend mee, je zal al snel de ‘start-up taal’ omarmen en spreken in een mum van tijd!

Exit-strategie

Veel start-ups hebben een ‘exit-strategie’ in gedachten, wat betekent dat je vanaf het begin naar een ambitieuze deadline toewerkt. Groeidoelstellingen zijn ambitieus, maar wanneer het team ze behaalt, kunnen ze profiteren van aanzienlijke financieringsrondes, aangezien aandelen vaak worden aangeboden als onderdeel van het salarispakket, om te kunnen concurreren met de salarissen van andere organisaties.

“Bij een snelgroeiende start-up kan je harde werk je binnen 5-7 jaar terugbetalen tot soms wel 10x het bedrag dat je aan jaarlijkse bedrijfsbonussen zou krijgen. Het belangrijkste is dat je bij een organisatie gaat werken waar je écht in het product en de visie gelooft. Wanneer je op zoek bent naar een carrièreplan van 10 jaar, dan zijn start-ups misschien niets voor jou. Maar zodra je deel hebt uitgemaakt van een bedrijf dat succesvol is gegroeid en geëxplodeerd, dan ligt de wereld pas écht aan je voeten als het gaat om carrièremogelijkheden!”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.