NL | FR | LU
Peoplesphere

Vacatures op de arbeidsmarkt : stabilisatie van het aantal jobaanbiedingen in loondienst.

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert vandaag het aantal vacatures in Belgische bedrijven in het 4e kwartaal 2021. De vacaturegraad – het aantal vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen in de onderneming – daalt voornamelijk in de vastgoedsector en in de sector accommodatie en maaltijden, terwijl dit percentage voornamelijk stijgt in de sector financiële activiteiten en verzekeringen en in de sector vervoer en opslag. De vacaturegraad van interimbanen blijft aanzienlijk hoger dan van vaste banen.

In het vierde kwartaal 2021 waren er 196.140 vacatures bij Belgische ondernemingen, tegenover 196.227 in het derde kwartaal 2021.
Ook de vacaturegraad – het aantal vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen in de onderneming – bleef stabiel en evolueerde van 4,74% naar 4,72%.

Het aantal vacatures is gedaald in het Waalse Gewest (-287 vacatures) en in het Vlaamse Gewest (-98), terwijl dit aantal gestegen is in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (+298) ten opzichte van het derde kwartaal 2021.
Met 68% van alle vacatures in België blijft Vlaanderen het gewest met het hoogste aantal vacatures in het land. Vlaanderen wordt gevolgd door Wallonië met 20% en Brussel met 12%.
De vacaturegraad blijft hoger in Vlaanderen (5,39%) dan in Wallonië (3,75%) en Brussel (3,71%).

Er zijn 4,18 keer meer vacatures in grote en middelgrote ondernemingen dan in kleine ondernemingen. De vacaturegraad blijft echter hoger in kleine ondernemingen (7,06%) dan in grote en middelgrote ondernemingen (4,37%).
Hoewel er meer vacatures voor vaste banen worden aangeboden (84,79%), is de vacaturegraad aanzienlijk hoger voor interimbanen (20,70%) dan voor vaste banen (4,15%).

Verdeling volgens activiteitssector

Meer dan driekwart (76,1%) van de vacatures bevindt zich in vijf economische sectoren: de non-profitsector, wetenschappen en administratieve diensten, industrie, handel en de bouwnijverheid.
De vacaturegraad daalt vooral in de vastgoedsector (-3,89 procentpunt) en in de sector accommodatie en maaltijden (-2,42 punt), terwijl hij vooral stijgt in de sectoren financiële activiteiten en verzekeringen (+1,1 punt) en in de sector vervoer en opslag (+0,62 punt). Overigens is dit percentage het hoogst in de sector informatie en communicatie (9,0%) en het laagst in de vastgoedsector (1,6%).

 

Bron: Statbel

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.