NL | FR | LU
Peoplesphere

Intensief traineeship voor jonge talenten: Attentia wil schoolverlaters tot payroll EN well-being specialisten opleiden.

HR en Well-being expert Attentia geeft deze zomer 20 young potentials de kans om met een betaald traineeship en een vast contract hun carrière af te trappen. Ondanks de coronacrisis blijft het bedrijf bewust investeren in jonge talenten. Attentia is een van de eerste spelers op de markt die in een opleidingsprogramma voor afgestudeerden specifiek inzet op Well-being, iets wat in deze bijzondere tijden aan belang wint.

Attentia trekt al langer de kaart van de jeugd. De voorbije jaren stoomde het elke zomer schoolverlaters, met een diploma hoger onderwijs of universiteit op zak, klaar tot payroll en reward consultants. Deze zomer steekt Attentia nog een tandje bij. Voor het eerst zal het bedrijf in hun ‘Kickstart your career’-traineeship ook 10 enthousiaste talenten opleiden tot Well-being specialisten. Zij zullen zich specialiseren in veiligheid, preventie en psychosociale aspecten.

Lieven Beel, HR-directeur bij Attentia: “Op één been kan men niet staan. We hadden reeds een traineeship voor HR consultants. We voegen daar dit jaar het traineeship voor Well-being consultants aan toe. Beide expertises samen zijn nodig voor een evenwichtig en sterk HR-beleid. De coronacrisis heeft voor veel ondernemingen een zware impact. Dat maakt het voor schoolverlaters extra moeilijk om de arbeidsmarkt te betreden. We vinden het vanuit Attentia dubbel zo belangrijk om nu in te zetten op en te investeren in jonge talenten. Enerzijds bieden we onze trainees een kans om hun carrière een kickstart te geven. Anderzijds focussen we, ook met de komst van deze nieuwe talenten, op onze klanten en de ondersteuning die zij nodig hebben. En dankzij deze aanpak zijn we proactief om sterke profielen op te pikken, zelfs nog voor ze de arbeidsmarkt opgaan. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat investeren in de toekomst nu belangrijker is dan ooit.”

Deze 20 trainees krijgen vanaf 3 augustus zes weken lang een intensief opleidingsbad met een programma dat zowel hun hard als soft skills aanscherpt, zowel theorie als praktijk. Elke trainee krijgt een persoonlijke begeleider en de nodige ondersteuning van interne en externe ervaren collega’s en experten. Het doel is dat deze goed opgeleide trainees onmiddellijk meedraaien in de teams en vanaf september zelfstandig klanten bijstaan op vlak van payroll, loonbeleid, veiligheid, preventie en psychosociale aspecten, …

Een groot voordeel van deze interne academie is dat de trainees tijdens de opleiding al deel uitmaken van een team. Dat bevordert niet alleen de kruisbestuiving van kennis en visie, maar geeft hen ook een 360° zicht op het multidisciplinair dienstenaanbod op vlak van HR en Well-being. Dat is een onmiskenbare voorsprong aan het begin van hun carrière.

Inzetten op Well-being

Attentia merkt al langer dat ondernemingen steeds meer oog hebben voor het welzijn van hun medewerkers en dat hoog op de agenda plaatsen. “De coronacrisis heeft die aandacht alleen nog maar verscherpt, zelfs in de meest traditionele HR-afdelingen. De meeste bedrijven beseffen ondertussen dat het welzijn van hun medewerkers enorm belangrijk is, deze crisis heeft hen echt met de neus op de feiten gedrukt. Er is vandaag veel vraag naar ondersteuning op vlak van psychosociaal welzijn, maar ook op vlak van veiligheid en preventie. Door ons team van experts uit te breiden, kunnen wij onze medewerkers nog beter matchen aan de specifieke vraag van onze klant. En dit zowel op regio als op complexiteit of topic van de opdracht”, verduidelijkt Lieve Mets, Directeur Risicobeheersing bij Attentia.

Sterke profielen scouten

Kandidaten voor dit ‘Kickstart your career’-programma zijn in de eerste plaats schoolverlaters of jongeren die een hogeschool- of universiteitsdiploma op zak hebben of al een eerste werkervaring achter de rug hebben, en een mooi groeipotentieel hebben. De 20 jongeren die in augustus starten aan de opleiding, werden in de loop van dit jaar zorgvuldig gekozen na een intensieve selectieronde.

Lieven Beel: “Trainees uit heel uiteenlopende opleidingen, zoals verpleegkunde, psychologie en rechten, worden samengebracht om zich te specialiseren. Zowel in studierichtingen, maar ook in de bedrijfswereld, zien we nog te vaak een kunstmatige scheiding tussen HR en Well-being terwijl een geïntegreerde aanpak zoveel meer inzichten geeft. Het feit dat we de trainees over beide topics laten nadenken en dus zorgen voor een geïntegreerde blik op HR én Well-being werkt verrijkend.”

Laura Van den Bussche is een van de trainees die in augustus start bij Attentia: “Ik kijk er enorm naar uit. Dat een bedrijf als Attentia ook in coronatijden zo’n kansen geeft aan schoolverlaters springt er voor mij wel uit. Veel van mijn studiegenoten zijn nog volop op zoek naar werk, en ik weet al dat ik vanaf augustus een voltijds contract heb én de kans krijg om me te specialiseren in de preventie van psychosociale aspecten. Getraind worden door de besten in hun vak, ik kan niet wachten.”

Maar ook de Attentia-teams kijken uit naar de nieuwe aanwinsten. “Het is als een voetbalteam waar de scoutingcel potentiële talenten ontdekt en hen vervolgens met de nodige begeleiding van ruwe diamanten tot echte topspelers kan laten doorgroeien”, vertelt Mirabel Hoys, Directeur HR Consulting bij Attentia. “Bovendien is dit ook verrijkend voor onze teams. Wij geloven bij Attentia in reverse mentoring en de voordelen van verschillende generaties die samenwerken. Het enthousiasme, de gedrevenheid en de leergierigheid van jonge mensen heeft een positieve invloed op de dynamiek van bestaande teams. Jongeren kijken anders naar de dingen en kiezen vaak voor een alternatieve (lees een digitale) aanpak waarvan wij ook kunnen leren. Daarnaast hebben onze ervaren medewerkers inzichten in de business van onze klanten. Precies het delen van deze inzichten is een ongelofelijke kans voor onze starters.”

Ook klanten kunnen er direct de voordelen van plukken. “Wij werken regelmatig met
trainees van Attentia. Door het feit dat zij beschikken over uitgebreide theoretische kennis, maar weinig werkervaring hebben, hebben zij net een frisse en kritische kijk op de zaken. Op die manier zorgen zij voor vernieuwing in bestaande procedures en gaan zij flexibel om met het implementeren van nieuwe ‘huisregels’. Een groot voordeel is ook dat zij meteen de digitale tool waarin gewerkt wordt beheersen en dat zij dankzij de grondige opleiding en de back-up van ervaren collega’s snel inzetbaar zijn”, vertelt Martine Verhaegen, Teamleider Payroll & Personeelsadministratie bij Atlas Copco.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.