NL | FR | LU
Peoplesphere

Job IT Day: een marathon van online rekruteringsgesprekken om het tekort aan digitale profielen in Wallonië op te lossen.

Zouden we niet kunnen beginnen met vraag en aanbod op elkaar af te stemmen? Dat is het eenvoudige maar zeer efficiënte doel dat de Waalse digitale competentiecentra, Forem en Agoria nastreven met de Job IT Day. Op 18 en 19 oktober zal een marathon van online rekruteringsgesprekken honderden mensen in staat stellen een job met toekomst te vinden. Ook kunnen tientallen bedrijven op deze manier hun ambities waarmaken door hun teams uit te breiden met gekwalificeerde profielen.

Na de horeca heeft de ICT-sector (alle domeinen samen) de meeste moeilijkheden om nieuw talent te vinden in Wallonië, met 7% aan openstaande vacatures. Dit is des te verontrustender, omdat de behoefte aan nieuw personeel alleen maar zal toenemen in een economie die op elk vlak steeds digitaler wordt.

“We schatten dat er 14.500 vacatures zijn in Wallonië en Brussel, een cijfer dat zal stijgen tot 22.000 tegen 2030, afhankelijk van de groeiplannen van de NBB”, legt Jeroen Franssen, Senior Talent Expert bij Agoria, uit. “Als je weet dat de productiviteit per jaar van een persoon met een IT-diploma precies in deze twee gewesten het hoogst is (respectievelijk 140.000 euro in Wallonië en 213.000 euro in Brussel, tegenover 131.000 euro in Vlaanderen), dan is het gemakkelijk om een schatting te maken van het verlies aan welvaartscreatie.”

De vijf Waalse centra voor digitale competenties (Cepegra, Technifutur, Technobel, Technocité en TechnofuturTIC) werken harder dan ooit om duizenden werkzoekenden op te leiden in diverse veelbelovende vakgebieden, van gaming tot netwerkbeveiliging, programmeren, e-marketing, data management enzovoort. Deze instellingen, die niet alleen garant staan voor talent maar ook voor hoop, hebben al een plaatsingsratio van meer dan 75% bereikt. Bovendien bundelen ze nu hun krachten onder de naam Numeria om op 18 en 19 oktober een sollicitatiemarathon te organiseren.

“Hoewel dit evenement al zijn 13e verjaardag viert, heeft de pandemie ons gedwongen om te kiezen voor een 100% digitale vorm, die de afgelopen 3 jaar een exponentieel succes heeft gekend,” legt Laura Beltrame uit, voorzitter van de Raad van Bestuur van TechnofuturTIC. “Honderden sollicitanten komen af op de Job IT Day-portal om tientallen bedrijven te ontmoeten tijdens meer dan duizend interviews die in slechts 48 uur worden gehouden. Ons doel is dus duidelijk: het programma in de toekomst uitbreiden!”

De cijfers spreken voor zich: meer dan 80% tevredenheid aan de beide kanten over de vorige editie. En alles toont reeds vandaag dat het succes van 2022 op elk vlak zal worden overtroffen.

“De Job IT Day is voor ons het topje van de ijsberg, want in het kader van het Europees Jaar van de Vaardigheden doen we er alles aan om al lang bestaande banden met bedrijven te versterken”, aldus Guibert Debroux, Afdelingsdirecteur Training en Business Services bij Forem. “We stemmen voortdurend af op hun onmiddellijke, middellange- en langetermijnbehoeften, we zetten programma’s op die gebaseerd zijn op ervaringen in het veld en, last but not least, we bevorderen de ‘soft skills’ die tegenwoordig worden verwacht van een digitale expert die de zakelijke, organisatorische, menselijke en maatschappelijke implicaties van zijn of haar werk moet begrijpen.”

“De organisatie van de Job IT Day is een uitstekend initiatief, zowel voor de rijkdom aan talent waarover we in Wallonië beschikken als voor het hele ecosysteem van bedrijven, KMO’s en start-ups die actief zijn in de IT-sector. Iets minder dan de helft van alle bedrijven heeft het moeilijk om nieuwe profielen aan te werven. Dit zet onvermijdelijk een rem op hun groei. Een evenement als dit is een echte opportuniteit, en dit is waarom ik het ondersteun,” zegt Willy Borsus, vicepresident van Wallonië, minister van Economie, Digitale Economie, IFAPME en Competentiecentra. “We moeten ook de aandacht vestigen op de inzet en de kwaliteit van het werk dat dagelijks wordt geleverd met de mensen in opleiding in de verschillende Competentiecentra van het netwerk. In 2022 werden daar iets meer dan 19.800 mensen opgeleid. Dit is opmerkelijk!”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.