NL | FR | LU
Peoplesphere

Jongeren testen verschillende beroepen op de doedag.

Op donderdag 25 oktober 2018 slaan Het Beroepenhuis vzw en tal van organisaties opnieuw de handen in elkaar voor een doedag op verschillende locaties in heel Vlaanderen. De organisaties verwelkomen zo’n 2600 jongeren van het zesde leerjaar verspreid over 41 verschillende locaties.

Onder andere VDAB (ook in T-Competence center in Tienen, T2-campus in Genk en Huis van de Voeding in Roeselare), Syntra Midden-Vlaanderen en verschillende Limburgse zorgorganisaties samengebracht door POM Limburg (in Campus LiZa Genk, Hast HBO5 Hasselt en Neerpelt, PIVH en PXL Hasselt en Mariaziekenhuis Overpelt) stellen hun locatie open.

De kinderen kruipen die dag in de huid van een lasser, een metselaar, een vrachtwagenchauffeur, een keukenmedewerker, een verpleegkundige, een drukwerkafwerker en nog vele andere technische en praktische beroepen uit verschillende sectoren (bijvoorbeeld: bouw, horeca, ICT, metaal en technologie, printmedia, schoonmaak, zorg- en welzijnssector, transport en logistiek, …).

In kleine groepen doorlopen de kinderen een parcours doorheen de verschillende beroepsactiviteiten. De leerlingen steken zelf de handen uit de mouwen en ontdekken hun talenten onder begeleiding van ervaren instructeurs. Op vele locaties krijgen ze daarbij ook de hulp van studenten of cursisten-werkzoekenden in opleiding.

De populariteit van de doedag stijgt elk jaar. Jammer genoeg wilt dat zeggen dat niet elke klas fysiek kan deelnemen. Om dit op te vangen zullen vanaf dit schooljaar ook 20 klassen deelnemen aan een digitale doedag, ontwikkeld door VDAB. Een virtuele workshop waar leerlingen in hun eigen klas aan de hand van opdrachten knelpuntberoepen ontdekken en talenten ontdekken.

De doedag is meer dan een leuke uitstap. Het initiatief maakt deel uit van een bewustwordingsproces dat Het Beroepenhuis ondersteunt om kinderen hun eigen talenten en verschillende beroepen te laten ontdekken (www.beroepenhuis.be). Iedereen kent ondertussen het “watervaleffect” in het onderwijs waarbij vooral technische studierichtingen en opleidingen als minderwaardig worden ervaren. Die technische en praktische opleidingen en beroepen (dit zijn vaak ook STEM-studierichtingen en -beroepen) bieden nochtans heel wat mogelijkheden op de arbeidsmarkt!

De samenwerking tussen Het Beroepenhuis en de deelnemende organisaties is ingegeven vanuit een gemeenschappelijke maatschappelijke bekommernis: de kloof tussen onderwijs en arbeidswereld kleiner maken. De doedag wordt al georganiseerd sinds 2002.
Het Beroepenhuis legt de contacten met de scholen en verzorgt de inschrijvingen van de klassen. De scholen ontvangen vooraf educatieve lespakketten om de doedag in de klas te omkaderen.

VDAB, Syntra en de Limburgse zorgorganisaties stellen hun infrastructuur en de expertise van hun lesgevers en werknemers ter beschikking. De opleidingsateliers zijn een afspiegeling van de realiteit op de werkvloer. De kinderen kunnen er dus op een veilige manier kennis maken met een heel realistische weergave van beroepen. De ervaring wijst uit dat de doedagen telkens een bijzondere dynamiek teweeg brengen tussen leerlingen, leerkrachten, studenten en instructeurs.

Bron: VDAB

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.