NL | FR | LU
Peoplesphere

Kunststofsector mikt met gloednieuw opleidingscentrum op 1.000 cursisten per jaar om nood aan talent op te vangen.

In de gloednieuwe T2-campus op Thor Park in Genk opent vandaag een van de best uitgeruste opleidingscentra voor kunststofverwerking in de Benelux. Met een hypermodern machinepark ter waarde van anderhalf miljoen euro wil de kunststofsector jaarlijks duizend cursisten – werknemers, werkzoekenden en studenten – opleiden of bijscholen.

Het Training LAB Kunststoffen is een initiatief van sectorfederatie essenscia vlaanderen, de sectorale paritaire opleidingsorganisatie PlastIQ en het sectorale paritaire vormingsfonds Co-valent in samenwerking met VDAB, RTC Limburg, RTC Antwerpen, Syntra Limburg en Stad Genk.

Met 500 vierkante meter aan hoogtechnologische opleidingsinfrastructuur en de modernste machines voor kunststofverwerking is het nieuwe Training LAB Kunststoffen een van de paradepaardjes van de T2-campus in Genk, het recent geopende opleidingscentrum voor technisch talent dat onderdeel is van het strategisch actieplan voor Limburg. Het sectorspecifieke opleidingsaanbod richt zich zowel naar leerlingen, werkzoekenden als werknemers uit de kunststofsector in de provincies Limburg en Antwerpen.

Met 160 bedrijven, zowat 7.250 jobs en een toegevoegde waarde van 820 miljoen euro per jaar – of 2,25 miljoen euro per dag – is de kunststofverwerkende industrie een sleutelsector voor de Limburgse en Antwerpse economie. Beide provincies zijn samen trouwens goed voor 40% van de totale tewerkstelling in de kunststofverwerking in Vlaanderen. Het Training LAB Kunststoffen is ontstaan uit een sterk partnerschap tussen bedrijven, overheidsorganisaties en onderwijs om nog meer talent op te leiden en te laten doorstromen naar de toekomstgerichte sector van de kunststoffen en nieuwe materialen.

“Het Training LAB Kunststoffen is met een investeringswaarde van anderhalf miljoen euro de grootste investering aan opleidingsinfrastructuur in de ganse T2-campus. Zo zorgen kunststofverwerkende bedrijven en machinebouwers er samen voor dat 1.000 cursisten per jaar in een realistische werkomgeving en onder begeleiding van ervaren instructeurs met de nieuwste apparatuur aan de slag kunnen. De instroom van goed opgeleide medewerkers is essentieel voor de sectorbedrijven. Met dit opleidingscentrum investeren we in talent voor een mooie toekomst voor de kunststoffen in de regio”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen en voorzitter PlastIQ.

“Dit opleidingscentrum is een toonbeeld van samenwerking tussen overheid, onderwijswereld en bedrijfsleven. Met als gezamenlijke doelstelling om meer talent voor te bereiden op een job in de kunststofverwerking, een belangrijke en innovatieve sector in Limburg en Antwerpen. De krapte op onze arbeidsmarkt neemt toe en het kan niet zijn dat de groei van onze bedrijven afgeremd wordt omdat ze niet het juiste talent vinden. Dankzij de praktijkgerichte aanpak kunnen we hier ook werkzoekenden op weg helpen naar een nieuwe baan. De uitstraling van dit Training LAB Kunststoffen kan er ook voor zorgen dat meer jongens en meisjes kiezen voor een STEM-studie”, zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB.

Bron : essenscia

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.