NL | FR | LU
Peoplesphere

Lancering van SHAREJOBS om tijdelijk werklozen aan het werk te houden.

De coronacrisis heeft de arbeidsmarkt stevig door elkaar geschud. De impact hiervan op de bedrijfswereld is pijnlijk voelbaar: sommige bedrijven komen handen te kort, terwijl andere niet anders kunnen dan hun medewerkers op (tijdelijke) werkloosheid te zetten. SHAREJOBS, een initiatief van Accent, komt met een oplossing: in plaats van hun medewerkers tijdelijk werkloos te maken, kunnen bedrijven met een te veel aan medewerkers deze (tijdelijk en/of deeltijds) uitlenen aan bedrijven met tekorten.

SHAREJOBS is een nieuw online platform van het uitzendbedrijf Accent dat niet alleen medewerkers en bedrijven aan elkaar linkt, maar hiervoor ook het administratieve werk van de bedrijven overneemt. Via dit nieuwe platform biedt SHAREJOBS een oplossing om mensen die op korte of langere termijn geen perspectief hebben toch aan het werk te houden.

De idee bestaat erin om tijdelijk werklozen toch te kunnen tewerkstellen in bedrijven en sectoren waar ze wel extra mensen kunnen gebruiken. Maar het platform heeft ook nog andere voordelen. Medewerkers die anders werkloos zouden zijn, kunnen dankzij SHAREJOBS niet alleen blijven doorwerken en zo hun talenten blijven inzetten, ze worden door de nieuwe werkcontext opnieuw uitgedaagd, kunnen nieuwe ervaringen opdoen, eventueel andere sectoren leren kennen, actief blijven én … ze kunnen meer verdienen. Bovendien kunnen bedrijven die momenteel met een achterstand kampen, zoals bijvoorbeeld de bouwsector, logistiek, e-commerce deze sneller wegwerken door de extra medewerkers.

Daarnaast neemt SHAREJOBS ook nog eens de administratie van dit proces voor haar rekening, waardoor bedrijven zich kunnen blijven focussen op hun kerntaken. Rika Coppens, CEO van Accent, ziet dan ook alleen maar voordelen: “Het is een echte win-win situatie voor veel werkgevers en werknemers. Tijdelijk werklozen zoals een event medewerker of iemand uit de horeca kan zijn of haar kennis inzetten in andere sectoren zoals de bouwsector, blijven actief, doen nieuwe ervaringen op en verdienen weer wat extra. Werkgevers die verdrinken in het werk hebben op hun beurt extra mensen ter beschikking. En SHAREJOBS regelt de administratie van A tot Z, met de nodige garanties dat de oorspronkelijk werkgever zijn fantastische medewerkers terug kan aannemen wanneer de tijd daarvoor rijp is.”

Vraag uit de arbeidsmarkt

Dit initiatief beantwoordt aan een reële vraag uit de arbeidsmarkt. Een aantal federaties zoals Horeca Vlaanderen en de federatie van de toeristische industrie (FTI) staan volledig achter dit initiatief omdat het een uitweg biedt voor vele medewerkers.

Ook Federgon steunt dergelijke initiatieven: Ann Cattelain, CEO-designate Federgon, benadrukt het feit dat de uitzendsector de sector bij uitstek is om tijdelijke transities en terbeschikkingstelling van medewerkers correct te regelen: “De uitzendsector is het best geplaatst om vraag en aanbod van arbeid op elkaar af te stemmen, door de veelheid aan vacatures die de sector nog steeds heeft. Om ervoor te zorgen dat mensen correct worden betaald (namelijk mensen moeten minimum dezelfde voorwaarden krijgen als de andere medewerkers bij het bedrijf waar ze tijdelijk ingezet worden) en om te voorkomen dat er misbruiken ontstaan is uitzend de énige sector die dit kan. Bedrijven doen er goed aan om hun probleem van tijdelijk teveel of te weinig aan medewerkers via een professionele partner uit de uitzendsector aan te pakken”.

Hoe werkt SHAREJOBS?

Geïnteresseerde bedrijven surfen naar www.sharejobs.be en kunnen zich daar registreren. Hierna kunnen ze heel makkelijk aangeven of ze met een tekort aan medewerkers kampen, over welke jobs het gaat of ze kunnen laten weten dat ze medewerkers hebben die tijdelijk ergens anders tewerkstelling zoeken en welk profiel ze hebben. Het SHAREJOBS team gaat vervolgens op zoek naar de juiste match en brengt beide partijen met elkaar in contact, uiteraard altijd mits toestemming van de betrokken medewerker. Tot slot neemt SHAREJOBS de complexe administratie van dit proces zoals contractopmaak of harmonisering van loonvoorwaarden helemaal op zich, waardoor ze de betrokken bedrijven ontlasten.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.