NL | FR | LU
Peoplesphere

Learning for Life stoomt gemotiveerde jongeren klaar voor een job in de horeca.

De bruisende horeca in Antwerpen krijgt steun! Verleden maandag lanceerde Learning for Life een intensief programma om jonge werkzoekenden op te leiden tot bartender in Antwerpen. Het programma komt er op initiatief van Diageo en krijgt de steun van Horeca Vorming Vlaanderen, Stad Antwerpen en VDAB. Tien weken lang, van 1 oktober tot begin december, worden vijftien jonge werkzoekenden opgeleid tot bartender.

Uit alle potentiële kandidaten werden vijftien jongeren geselecteerd afgaande op hun motivatie en interesse om in de horeca te werken. Die vijftien jongeren – 3 dames en 12 heren – zullen een doorgedreven programma van 260 uur volgen dat hen voorbereidt op een carrière als bartender. Horeca Vorming en VDAB schakelen hun beste leraren in om de werkzoekenden al het nodige bij te brengen: drankenexpert Dave Aertgeerts en horecaspecialisten Kevin Strubbe en Guy Damen. De Stad Antwerpen co-financierde hielp het programma te promoten.

De focus ligt op productkennis en bereidingen van diverse dranken, en het programma bevat een doorgedreven praktische training. Vanaf week 7 zullen de cursisten de aangeleerde vaardigheden in de praktijk toepassen tijdens een drie weken durende stage in een hotel en cateringzaak. Vijftien geïnteresseerde bars, restaurants en hotels stelden zich kandidaat voor het project.

Inspirerend programma

Voor de uitvoering van het programma werkt Diageo samen met Horeca Vorming Vlaanderen. Dat coördineert de samenwerking en adviseert de deelnemers doorheen hun intensieve opleiding en stoomt ze klaar voor een stabiele carrière in de sector.

Pieter Tratsaert, manager van Horeca Vorming: “Deze samenwerking tussen Diageo, Horeca Vorming, VDAB en Stad Antwerpen pakt verschillende uitdagingen aan: werkloosheid, laagopgeleide jongeren, de vraag naar opgeleide professionals in de horeca … Deze samenwerking is uniek. Alle partijen vullen elkaar aan. Als sectororganisatie zijn we erop gebrand om te investeren in de toekomst van de horeca. We zijn wanhopig op zoek naar opgeleid personeel en dan zijn dergelijke publiek-private en innoverende programma’s meer dan welkom!”

Bjorn Cuyt, provinciale directeur voor VDAB in Antwerpen: “Binnen het jeugdgarantieplan zet VDAB in op maatgerichte competentieversterking voor alle werkzoekende jongeren. Het Bartenderproject Learning for Life biedt aan ongekwalificeerde jongeren de mogelijkheid om, via werkplekleren in bedrijven, hun technische en generieke competenties te versterken.”

Dirk van Ham, Diageo’s Corporate Relations Manager voor continentaal Europa, is enthousiast: “Learning for Life is een programma met een missie: mensen inspireren en door scholing hun leven veranderen. Het programma geeft jonge werklozen de kansen om professionele vaardigheden te ontwikkelen, doorgedreven opleidingen te volgen en werkervaring op te doen. Bijgevolg zien ze hun kansen op werk aanzienlijk stijgen. Het programma stoomt gemotiveerde jongeren klaar voor een job in de sector en laat ze hun vaardigheden te ontwikkelen, zoals gevraagd door de werknemers. Meer dan 60% van de jongeren die onze vorige opleiding Antwerpen succesvol afrondden, hebben werkzekerheid in de horeca.”

Wereldwijd meer dan 120.000 jongeren opgeleid

Learning for Life is een programma dat in 2008 werd opgezet en wereldwijd loopt. De bedoeling bestaat erin om kwetsbare jongeren aan een job te helpen door ze op te leiden. Tot dusver heeft Learning for Life wereldwijd meer dan 123.000 jongeren opgeleid. Op dit ogenblik lopen er meer dan 90 projecten in 40 landen.

Twee jaar geleden werd het programma ook in Europa gelanceerd: België was het zesde land dat zich engageerde, na Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Portugal en Nederland. Sindsdien werkten ruim 1.000 jonge Europeanen met succes de opleiding af.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.