NL | FR | LU
Peoplesphere

Meer dan de helft van de Belgische bedrijven maakt gebruik van freelancers.

Dat is het besluit van een uitgebreid onderzoek door iVOX in opdracht van GIGHOUSE, het digitale matchingplatform tussen freelancers en werkgevers. De belangrijkste reden om freelancers in dienst te nemen, is de expertise die de freelancer met zich meebrengt. Profielen in IT, communicatie en marketing zijn het sterkst vertegenwoordigd. Het inschakelen van freelancers voor ondersteunende diensten zoals marketing ligt in lijn met verschillende, globale onderzoeken.

Meer dan de helft van de bedrijven in België zet freelancers in naast de vaste medewerkers. Grotere bedrijven zijn geneigd freelancers sneller in te zetten dan KMO’s. Het tijdelijke karakter van de tewerkstelling komt duidelijker naar voor bij grotere bedrijven. 1 op 2 kleine bedrijven geven aan dat ze eerder structureel werken met freelancers. Globaal gezien is het structureel inzetten van freelancers eerder beperkt, slechts in 5% van de gevallen maken bedrijven continu gebruik van freelancers.

Expertise is belangrijkste reden

Freelancers worden in 50% van de gevallen meermaals per week ingezet. Bij grote bedrijven stijgt deze frequentie zelfs tot 62%. 4 op de 10 bedrijven geven aan dat ze al meer dan tien jaar beroep doen op freelancers. “In het verleden werden freelancers vooral ad hoc ingeschakeld om pieken in het werk op te vangen of wanneer men niemand vast kan vinden voor een functie”, zegt Melanie Deblanc, Business Development Manager bij GIGHOUSE. “Vandaag wint de expertise die een freelancer met zich meebrengt aan belang.” 9 op de 10 werkgevers die freelancers gebruiken zijn dan ook tevreden over de samenwerking met freelancers.”

IT, communicatie & marketing

75% van de bedrijven die met freelancers werken zijn op zoek naar IT-profielen. Communicatie en marketing, domein-overschrijdende projecten, HR en boekhouding volgen op. In deze expertisevelden wordt ook het meest regelmatig met freelancers gewerkt; in 3 op de 10 gevallen is dat meer dan wekelijks.

Grote bedrijven doen vaker een beroep op freelancers met een IT-, R&D- en managementprofiel. Kleine bedrijven zoeken vaker freelancers voor de boekhouding en om bij te springen met de verkoop. 1 op de 10 bedrijven die nu nog niet met freelancers werken, hebben dat al wel overwogen. 54% vindt dat ze wel eens een freelancer zouden kunnen gebruiken.

Bron : Gighouse

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.