NL | FR | LU
Peoplesphere

Meerderheid Belgische bedienden wil minstens 5 weken vakantie per jaar.

84% van de bedienden wil meer dan 5 weken vakantie. Onderzoek van Securex toont aan dat de Belgische bediende minstens 5 weken vakantie wil. Belgen nemen vooral vakantie om te ontspannen. En dit lukt voor bijna de helft van de bedienden het best tijdens een vakantie van 2 aaneengesloten weken of meer. “Het aantal vakantiedagen dat iemand wil opnemen, blijkt een goede indicator te zijn van zijn stressgehalte.”

Op de vraag “Mocht u zelf volledig kunnen kiezen, hoeveel vakantie zou u dan op een jaar opnemen?” antwoordde slechts 3% dat ze minder dan twee weken zouden opnemen. 14% zou 3 tot 4 weken nemen, 18% wil graag 9 tot 12 weken en 8% zou meer dan 13 weken nemen. De meerderheid (58%) wil zowaar 5 tot 8 weken.

Vakantie is om te ontspannen.

De meeste bedienden nemen vakantie om zich te ontspannen (40%). 1 op 5 (20%) om te kunnen reizen. Bij 18% komt tijd met het gezin op de eerste plaats. 13% neemt vooral verlof om de kinderen op te vangen en 6% neemt vooral verlof omdat het moet van zijn werkgever, om te klussen of voor persoonlijke ontwikkeling (elk 2%).

Onderzoek toont aan dat wie vakantie neemt om te klussen, vaker cynisch tegenover zijn werk staat (twijfelt aan het nut ervan, neemt afstand, is minder enthousiast…) en voelt zich er meer uitgeput door.

Meerderheid Belgische bedienden neemt verschillende korte vakanties (43%).

Bijna 1 op 3 neemt één lange vakantie en verschillende korte (31%). 15% van de bedienden neemt meestal één lange vakantie en wat snipperdagen. 3% neemt enkel snipperdagen. 8% neemt op een andere manier vakantie.

48% heeft twee of meer aaneengesloten weken vakantie nodig om zich te kunnen ontspannen: hiervan heeft bijna 1 op 3 (30%) twee aaneengesloten weken nodig, 16% drie aaneengesloten weken en 2% zelfs vier weken of meer.

28% zegt toe te komen met één week en voor 1 op 5 (18%) zijn 2 tot 4 vakantiedagen na elkaar voldoende om zich te ontspannen. 2% is na één dag vakantie al ontspannen en 4% zegt zelfs daarvoor geen vakantie nodig te hebben. 1 op 100 zegt helemaal niet te kunnen ontspannen.

Vakantiewens goede graadmeter voor stress.

Opvallend: Hoe meer weken iemand nodig heeft, hoe meer stress die ervaart. Van de bedienden die meer dan twee weken vakantie nodig hebben, heeft 58% veel stress. Van zij die één week nodig hebben, heeft 45% veel stress. En van zij die zeggen minder dan 4 dagen nodig te hebben, heeft 32% veel stress.

Hermina Van Coillie: “Niet alleen de vakantie die iemand wil opnemen, maar ook het aantal aaneengesloten dagen dat een bediende nodig heeft om te kunnen ontspannen, hangt samen met stress, uitputting en cynisme. Hoe meer vakantie iemand zegt nodig te hebben om zich te kunnen ontspannen, hoe meer stress hij ervaart, en hoe groter de kans op een burn-out.”
Dit blijkt ook uit deze cijfers: werknemers die meer dan acht weken vakantie willen, zijn meer cynisch tegenover hun werk (twijfelen aan het nut ervan, ervaren een grotere afstand, zijn er minder enthousiast over, enz.) en ervaren meer stress dan zij die minder vakantieweken zouden nemen.

 

Bron : Securex

Over het onderzoek – Deze steekproef is gebaseerd op een bevraging begin april 2016 bij 3042 werknemers. 950 reageerden op de bevraging, en 850 vulden de vragenlijst volledig in. 41% was mannelijk, de overgrote meerderheid is hoger opgeleid en werkt als bediende. 77% werkt in een privéfirma, 21% bij de overheid. Eén op de drie heeft een leidinggevende functie. 41 werkt in een bedrijf tot 500 werknemers, 55% in een bedrijf van 500+.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.