Wat verwachten afstuderende jongeren van hun eerste job? En hoe ziet het bedrijfsleven Gen Z op de werkvloer? HR-dienstverlener Asap bracht beide partijen rond de debattafel om enkele interessante resultaten te bespreken van nieuw onderzoek bij werkgevers en werknemers in spe. Blijkt dat er vooral een kloof gaapt op het vlak van loonsverwachting en hoelang een starter bij een eerste bedrijf aan boord blijft.
Radiopresentatrice Dorianne Aussems verwelkomde vanmorgen een volle zaal bij PXL Hogeschool in Hasselt, voor een debat rond ‘Gen Z op de werkvloer’. Drie studenten en drie werkgevers (Greenyard, H.Essers en CRG Group) kregen een aantal stellingen voorgelegd op basis van nieuw onderzoek. Daarvoor polste Asap bij een 80-tal (middel)grote werkgevers uit verschillende sectoren en een 100-tal studenten (die afstuderen tussen 2024 en 2026) naar hun houding en visie op het werkleven. Enkele resultaten uitgelicht:
4 op de 10 jongeren switchen van job binnen het jaar
Is Gen Z een generatie van jobhoppers? Asap schuift verrassende resultaten naar voor. Terwijl één op de drie jongeren van plan is om minstens drie jaar bij zijn eerste werkgever te blijven, laat de praktijk iets heel anders zien: negen op de tien Gen Z’ers switchen van job binnen de drie jaar (10% blijft minder dan 6 maanden, 32% tussen 6 maanden en 1 jaar, 52% tussen 1 en 3 jaar).
Starters focussen op jobinhoud, loon én werksfeer
Bedrijven die sterk inzetten op duurzaamheid en diversiteit hebben niet automatisch een streepje voor bij Gen Z. Uit het onderzoek blijkt dat studenten het imago van een bedrijf op de laatste plaats zetten als criterium om een toekomstige werkgever te selecteren. De jobinhoud staat bovenaan het lijstje, gevolgd door het loon en de sfeer op het werk. Verder willen starters graag werkzekerheid én verantwoordelijkheid in hun job. Aspecten die minder doorwegen, zijn de doorgroeimogelijkheden en de afstand tot het werk.
Overuren zijn een ‘no go’ voor Gen Z
Hoe flexibel stellen pas afgestudeerden zich op? Wat overuren betreft, is het onderzoek alvast duidelijk: voor 75% van de jongeren zijn extra werkuren geen optie. En als ze overuren moeten maken, dan willen ze daar volwaardig voor vergoed of gecompenseerd worden. De studenten hecht veel belang aan een optimale balans tussen werk en privé.
Eerste loon? Minstens 2.000 euro graag…
De helft van de ondervraagde bedrijven geeft een schoolverlater een gemiddeld nettoloon tussen 1.500 en 2.000 euro. Dat neemt niet weg dat ruim zes op de tien jongeren een eerste nettoloon boven 2.000 euro verwachten (47% tussen 2.000 en 2.500 euro, 10% tussen 2.500 en 3.000 euro en 6% boven 3.000 euro). Hier gaapt duidelijk een kloof tussen werkgevers en werknemers, want amper 6% van de bedrijven geeft starters een gemiddeld nettoloon van 2.500 euro of meer.
Werkgever heeft meer aandacht voor soft skills
Studenten verwachten dat bedrijven bij aanwerving van een pas afgestudeerde eerst kijken naar de zogenaamde hard skills, zoals de competenties en het diploma. Maar in de praktijk blijken werkgevers vooral oog te hebben voor de attitude van een sollicitant, vóór competenties zoals meertaligheid of analytisch denkvermogen. Ook aan flexibiliteit hechten werkgevers meer belang dan aan het diploma.
Bron: ASAP