De laatste vijf jaar zijn er 10% meer mensen met een arbeidsbeperking, zoals een fysieke of mentale handicap, aan de slag op de reguliere arbeidsmarkt. 1 op de 409 werknemers die aan de slag zijn op de arbeidsmarkt – met uitzondering van maatwerkbedrijven – heeft een beperking.
Dat meer mensen met een beperking de weg naar de reguliere arbeidsmarkt vinden, is een goede zaak, volgens Acerta. “Een inclusieve maatschappij vraagt ook een inclusieve arbeidsmarkt. En voor bedrijven is het een kans om de war for talent te winnen”, luidt het bij de hr-experten van Acerta.
De voorbije vijf jaar zijn er bijna 10% meer mensen met een beperking aan het werk op de Belgische arbeidsmarkt, met uitzondering van de maatwerkbedrijven. Het gaat dan vooral om mensen met een fysieke of mentale beperking, die omwille van hun handicap niet elke job kunnen uitvoeren. Vooral de dienstensector (0,27%), horeca (0,26%) en social profit (0,24%) stellen de meeste werknemers met een beperking tewerk. De horeca noteert de grootste stijging in de voorbije vijf jaar (+33%), gevolgd door de logistiek- en transportsector (+21,3%) en de metaal- en maakindustrie (+20,9%).
In de sectoren interim en dienstencheques (0,05%) en chemie, farma en energie (0,06%) zijn er dan weer het minst werknemers met een beperking tewerkgesteld.
Georgia Venetakis heeft een visuele beperking en begeleidt als hr-experte bij Acerta Consult bedrijven op het vlak van rekrutering: “Er heerst nog heel wat onwetendheid over het tewerkstellen van mensen met een beperking. Werknemers met een handicap kunnen nochtans in veel gevallen professioneel actief zijn zonder dat daar een grote investering voor nodig is van de werkgever. Er bestaan subsidies die bedrijven ondersteunen om het werk toegankelijk te maken voor hen. Bovendien schuilt er heel wat onontgonnen talent in deze groep. Bedrijven mogen deze mensen zeker niet over het hoofd zien. Integendeel: ze kunnen een troef zijn om de war for talent te winnen.”
Kleine(re) bedrijven stellen meer mensen met een beperking tewerk
Nog een opvallende conclusie: kleine(re) bedrijven stellen in het algemeen meer mensen met een beperking tewerk dan de grotere bedrijven. Bedrijven met 5 tot 9 werknemers hebben gemiddeld genomen het hoogste percentage werknemers met een beperking in dienst (0,37%).
Georgia Venetakis: “Kleinere organisaties zijn vaak iets persoonlijkers en kunnen meer persoonlijke begeleiding voorzien voor mensen met een beperking. Dankzij de subsidies hebben ze de mogelijkheid om die extra werkkracht aan te nemen, en aangezien de functies in kleine bedrijven niet altijd strak afgelijnd zijn, kunnen de rollen ook wat beter verdeeld worden.”
Werk maken van een inclusieve werkvloer
De stijgende evolutie van het aantal werknemers met een beperking op de reguliere arbeidsmarkt is een positief signaal. Toch kan het beter volgens Georgia Venetakis.
“Mensen met een beperking integreren op de werkvloer, is soms nog een taboe. Er zou gerust meer openheid over mogen bestaan. De subsidies zijn een goed begin, maar het gaat eigenlijk over een mentaliteitswijziging. Bedrijven moeten open staan voor het tewerkstellen van verschillende medewerkers, en moeten ook bereid zijn om een manier te zoeken waarop die tewerkstelling optimaal kan verlopen. Wanneer bedrijven werknemers met een beperking in dienst nemen, moeten ze ook de nodige overgang voorzien om hen up-and-running te krijgen. Ook de collega’s moeten erbij betrokken worden. Iedereen moet aanvaard worden als deel van het team.”
Bron: Acerta – deze analyse is gebaseerd op de effectieve gegevens van meer dan 30.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren, exclusief maatwerkbedrijven. De analyse brengt de (evolutie van de) tewerkstelling in kaart op basis van metingen op 31 december 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021 en heeft betrekking op contracten van bepaalde en onbepaalde duur.