NL | FR | LU
Peoplesphere

Open VLD wil vermindering van belang van anciënniteit

Open Vld legt na de vakantie een wetsvoorstel op tafel om het gewicht van anciënniteit in de loonvorming te verminderen. Daarmee voeren de liberalen de druk op de sociale partners en minister van Werk Kris Peeters op.

Ons voorstel bestaat eruit dat sociale partners geen collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) meer zullen kunnen afsluiten waarin de loonevolutie alleen maar is gekoppeld aan dienstjaren’, zegt Kamerlid Egbert Lachaert.

Dat voorstel ligt in de lijn van het regeerakkoord, waarin staat dat een nieuw loopbaanmodel zal ingevoerd worden waarbij werknemers een loon ontvangen dat meer overeenstemt met hun competenties en productiviteit, in plaats van een loutere lineaire toename in functie van anciënniteit.

Het kabinet-Peeters reageert dat ‘Open Vld het recht heeft om voorstellen te doen in de geest van het regeerakkoord, maar het is uiteraard de minister van Werk die in deze aan zet is’. ‘Een timing kunnen we daar nog niet op plakken, maar uiteraard moet dit in overleg met de sociale partners gebeuren’, klinkt het in de kranten.

Dit is een vreemd voorstel. Het terugdringen van het gewicht van de anciënniteit is een evolutie die in bedrijven al aan de gang is. Maar dat de politiek nu gaat bepalen wat al dan niet in cao’s mag staan, is ongezien’, aldus woordvoerder Patrick Wirix van de christelijke vakbond ACV.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.