NL | FR | LU
Peoplesphere

Please stand up & move: een uitdaging voor Belgische bedrijven om hun medewerkers in beweging te brengen van 19 tot 30 oktober.

3,5 miljoen Belgen doen niet aan voldoende lichaamsbeweging. En dat is niet hetzelfde als sport, gewoon uw lichaam in beweging brengen door bv huishoudelijke taken te doen, een boodschap, een spelletje met uw kinderen. De Cardiologische Liga daagt daarom de Belgen uit in haar campagne ‘Please Stand up & Move’ om 30 minuten per dag te bewegen. 128 bedrijven zoals Thalys, JCDecaux, Sodexo, Luminus, en de Nationale Loterij en 41.188 medewerkers hebben zich geëngageerd om aan de uitdaging mee te doen, zeker ook nu, nu ze veel meer thuis werken.

Voldoende lichaamsbeweging, wat is dat nu eigenlijk? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie​ moeten volwassenen tussen de 18 en 64 jaar ten minste 150 minuten per week, of 30 minuten per dag, aan gematigde lichaamsbeweging doen. Dit kan ook 75 minuten aanhoudende lichaamsbeweging per week zijn, of 15 minuten per dag. Fysieke activiteit, wat het dan ook mag zijn, moet iedere keer ten minste 10 minuten lang duren.

Sedentair gedrag: wat, waar, wanneer?

We bewegen gemiddeld een pak minder dan vroeger, en dit is te wijten aan de technologische ontwikkelingen van de afgelopen decennia (computer, smartphone, televisie). We spreken dan nog niet van de gevolgen van de lockdown, die veel mensen gedwongen heeft om wekenlang thuis te blijven zonder enige beweging. Daarom lanceert de Belgische Cardiologische Liga zijn campagne Please Stand Up & Move,​ tijdens de tweede helft van Oktober.

In België wordt meer dan één op de drie volwassenen7​ als sedentair beschouwd, d.w.z. dat ze niet regelmatig genoeg bewegen. Dit is te begrijpen wanneer je wat snelle berekeningen maakt: we spenderen gemiddeld 7,5 uur per dag op het werk, 4,5 uur aan zittende vrijetijdsbesteding (TV, lezen, computer, smartphone) en 1,5 uur aan tafel = 13,5 uur per dag brengen zittend door, waar we dan ook nog eens 8 uur slaap aan toevoegen.

We brengen het grootste deel van de tijd dat we wakker zijn door op het werk, meestal zittend achter een bureau. Wanneer we zitten verbranden we heel weinig energie. Hierdoor worden we vermoeider, verliezen we onze concentratie, en vermindert onze motivatie. Op lange termijn vergroot deze sedentaire levensstijl het cardiovasculaire risico aanzienlijk.
De Belgische Cardiologische Liga heeft als missie om hart-en vaatziekten te voorkomen. Daarom nodigen we alle Belgische bedrijven uit om samen mee te vechten tegen sedentair gedrag op de werkplaats!

De campagne ​Please Stand Up & Move​ komt op tegen sedentair gedrag!

Matige tot intensieve lichaamsbeweging vermindert het risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten met 23%8​ ​, terwijl de levensverwachting en de kwaliteit van het leven verbetert. Door regelmatig te bewegen op het werk kan het risico op ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en obesitas aanzienlijk verminderen en tegelijkertijd de productiviteit van de werknemers verbeteren. Lichaamsbeweging doet hen beter te voelen en geeft hen meer zelfvertrouwen. Dat is ook gunstig voor het bedrijf!

Om Belgische bedrijven in beweging te krijgen zal ​Please Stand Up & Move hen een didactische kit opsturen met een reeks challenges. Via deze uitdagingen kunnen de werknemers vertrouwd geraken met een reeks eenvoudige maar doeltreffende oefeningen die helpen om sedentair gedrag tegen te gaan.

Voorbeeld van enkele uitdagingen:
– Organiseer een staande vergadering! – Een leuke manier om de routine en de gewoonte van steeds te zitten te doorbreken! We laten de stoelen onder de tafels staan en blijven in beweging.

-​Staand bellen! – Moet u even bellen? Indien mogelijk, praat en luister terwijl u wandelt. Zo blijft u in beweging én u stoort uw collega’s niet terwijl u belt… Dat zijn twee vliegen in één klap!

– Ga een paar minuten naar buiten voor wat frisse lucht en maak van de gelegenheid gebruik om even rond te wandelen. U hebt net een vergadering gehad en wilt wat stoom afblazen voor uw volgende telefoon? Neem even een frisse neus en maak een ommetje. Het zal u niet alleen in beweging brengen, het zal u ook helpen uw concentratie terug te krijgen voor de rest van de dag.

Bron : https://liguecardioliga.be/pleasestandup-nl/

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.