NL | FR | LU
Peoplesphere

Quiet quitting: 81,7% kmo-werkgevers zegt dat medewerkers wél betrokken zijn.

Is quiet quitting nu écht iets dat leeft op de werkvloer? En is dat steeds een slechte zaak voor werkgevers? Uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij kmo’s blijkt dat meer dan de helft (55,7%) van de werkgevers stelt dat hun medewerkers zelden tot nooit meer taken opnemen dan strikt noodzakelijk. Anderzijds stelt 81,7% van de werkgevers dat hun medewerkers wél betrokkenheid tonen bij wat er gebeurt in de organisatie. “Geëngageerd zijn op het werk en lange uren maken, zijn twee verschillende zaken”, stelt Bernd Carette, senior manager Liantis Consult.

In 2022 is er veel geschreven over ‘quiet quitting’: niet meer doen dan het uiterst noodzakelijke op het werk. Maar leeft dat fenomeen ook écht op de werkvloer? Of bleek het vooral een hype op sociale media? Om dat te weten te komen, bevroeg Liantis in het najaar van 2022 – in samenwerking met iVOX – 1.568 ondernemers over de motivatie van hun medewerkers.

“55,7% van de kmo-werkgevers in de bevraging geeft aan dat hun medewerkers zelden tot nooit extra taken willen opnemen, naast hun gewone takenpakket”, zegt Bernd Carette, senior manager Liantis Consult. “Bij de werkgevers die dit signaleren, geeft 41,7% aan dat dit voornamelijk bij medewerkers jonger dan 30 jaar voorkomt. 42,9% ziet weinig leeftijdsverschillen terwijl 15,4% aangeeft dat hij of zij het fenomeen vooral ziet bij medewerkers van 50 of ouder.”

Uit de bevraging blijkt nog dat 73,3% van de werkgevers aangeeft dat hun medewerkers zelden tot nooit e-mails bekijken buiten de werkuren of nog telefoons aannemen. Ruim meer dan de helft (58,1%) van de werkgevers geeft aan aandacht te hebben voor dit soort deconnectie, een belangrijk topic in het licht van de recente arbeidsdeal.

Betrokkenheid en collegialiteit

Maar wil dat per definitie ook zeggen dat medewerkers minder betrokken zijn? Niet per se, zo blijkt nog uit de Liantis-bevraging. “81,7% van de bevraagde werkgevers zegt dat hun medewerkers meestal tot altijd betrokkenheid tonen bij wat er gebeurt in hun organisatie. Medewerkers zijn dus wel degelijk begaan met hun bedrijf. Daarnaast vinden medewerkers collegialiteit klaarblijkelijk nog steeds zeer belangrijk. 93,1% van de werkgevers zegt dat hun werknemers meestal tot altijd collegiaal zijn. Betrokkenheid en collegialiteit zijn iets anders dan meer werken dan wat contractueel bepaald is. In het licht van toenemende burn-outcijfers, is het niet per se een slechte zaak dat medewerkers hun grenzen beter bewaken. Onze bevraging leert dat het bewaken van die grenzen als medewerker niet ten koste gaat van de betrokkenheid ten opzichte van het bedrijf, integendeel”, aldus Bernd Carette.

2023: vooruitblik

Bernd Carette blikt meteen ook vooruit op 2023. “Maatschappelijke tendensen, zoals de vergrijzing, zorgen ervoor dat de krappe arbeidsmarkt ook in minder gunstige economische tijden een blijver is. Zowel werkgevers als werknemers hebben er dus alle baat bij om zich flexibel op te stellen en rekening te houden met elkaars verwachtingen. Het is gunstiger voor een werkgever om geëngageerde en productieve medewerkers te hebben die extra’s opnemen wanneer nodig en tegelijk ook waken over hun work-life balance, dan om uitgebluste medewerkers te hebben die structureel veel meer hooi op hun vork nemen dan goed is voor hen.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.