NL | FR | LU
Peoplesphere

Re-integratie na borstkanker: wat doe je als je medewerker na kanker terug aan de slag wilt?

Vandaag, op de eerste maandag van de internationale borstkankermaand, organiseert Pink Ribbon vzw in samenwerking met het RIZIV, Unique en Mensura het eerste Pink Monday Congres. De organisaties willen bedrijven bewust maken van de uitdagingen rond re-integratie op de werkvloer na (borst)kanker. Borstkanker is een ingrijpende gebeurtenis. Na de behandeling en revalidatie terug aan het werk gaan, is jammer genoeg niet altijd vanzelfsprekend. Ervaringsdeskundige Mieke geeft drie tips.

Het congres bundelt de best practices rond re-integratie op de werkvloer (“return to work”) na langdurige afwezigheid omwille van ziekte (kanker). Het richt zich op HR- en Disability Managers, maar ook op zelfstandige ondernemers, (arbeids)artsen en studenten Disability Management. Het Pink Monday Congres kan rekenen op sprekers als Prof. Dr. Elke Van Hoof (Prof. aan VUB en klinisch psycholoog), Dr. Saskia Decuman (Expert Research & Development RIZIV), Cindy Dewitte (Directeur Human Resources Multipharma), An Aelbrecht (General Manager Unique Belgium en arbeidspsycholoog), Dr. Kristel Knops (Arbeidsarts Mensura), Dr. Huget Désiron (CEO ACT-Desiron) en enkele ervaringsdeskundigen.

Opnieuw als een vis in het water met Pink Monday

1 op 9 vrouwen krijgt in de loop van haar leven borstkanker. Iedereen kent wel iemand die getroffen werd door deze vreselijke ziekte: een familielid, een vriendin, een collega, … Maar hoewel de ziekte veel mensen bereikt, weten we vaak niet goed hoe we er mee moeten omgaan. Met Pink Monday wil Pink Ribbon de re-integratie op de werkvloer na (borst)kanker makkelijker maken. Want die eerste maandag terug aan het werk vraagt enorm veel moed en energie. Begrip en ondersteuning maken de terugkeer gemakkelijker. Pink Ribbon organiseert jaarlijks de Pink Monday-campagne om bedrijven bewust te maken van de uitdagingen van zo een ‘eerste werkdag’. Want net op dat moment is steun en begrip op de werkvloer broodnodig.

An Aelbrecht, General Manager van Unique Belgium, licht toe: “Negentig procent van onze eigen medewerkers zijn vrouwen, en we werden jammer genoeg al geconfronteerd met collega’s die getroffen werden door borstkanker. Wij hanteren een stappenplan om langdurig zieken weer te integreren. Alles begint met een gesprek tussen de medewerker, zijn of haar leidinggevende en een HR-verantwoordelijke. We kijken naar aangepast werk, werktijden, een andere indeling van het werk,… Dat verschilt van persoon tot persoon. Elk re-integratietraject uniek. Er is niet één oplossing die voor iedereen werkt.”

Na 10 jaar HR en Communicatie te hebben verzorgd bij enkele KMO’s, startte Mieke Vanhuyse samen met haar man in 2009 een eigen bedrijf: Revive. De organisatie converteert oude, meestal vervuilde industriële sites tot zeer duurzame woonwijken binnen de stad. Op 1 september 2016 kreeg ze de diagnose borstkanker. 20 weken chemotherapie, een borstsparende operatie en 33 dagelijkse bestralingen volgden. Met haar dubbele pet op als werkgever én patiënte wil ze graag 3 tips delen:

Afwezig is niet dood
Laat als collega of werkgever van je horen bij de patiënt in kwestie. Het is van belang dat er contact blijft en de werknemer op de hoogte is van wat er allemaal lopende is in het bedrijf. Zo zal de re-integratie ook veel vlotter verlopen, maar zal de patiënt zich ook betrokken blijven voelen en veel meer de “goesting” behouden om door de behandeling te spartelen en te herstarten op de werkvloer.

Communiceer!
Zorg voor een open communicatie over de ziekte en de behandeling met de collega/patiënt. Wanneer iedereen op de hoogte is van wat kanker hebben inhoudt, zullen bij terugkomst ook de nawerkingen beter begrepen worden. Trek het debat over kanker open, durf je ook als organisatie kwetsbaar op te stellen, want het kan iedereen overkomen.

Nieuwe grenzen stellen
De patiënt wil niks liever dan terug naar het “gewone” leven en de werkomgeving. Dat is alleen veel minder evident dan verwacht wordt. Zelfs de patiënt moet uitzoeken wat het beste tempo is en welke taken moeilijker gaan. Leg geen druk op patiënten om zo snel mogelijk (fulltime) terug te komen, want de weerslag van maanden behandeling en de emotionele rollercoaster waar doorgegaan wordt, is niet te onderschatten.

Bron & meer info : surf naar www.pinkmonday.be.

Foto : Mieke Vanhuyse – ReVive

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.