NL | FR | LU
Peoplesphere

Salarisimpact van Corona: worden financiële en IT-functies overgewaardeerd door effect van de crisis?

Met of zonder Corona: na algemene directiefuncties, verdienen financiële en IT-functies het meest. Gemiddeld liggen de totale jaarsalarissen (mediaanniveau) voor deze functies circa 17% hoger dan deze in andere functiefamilies. Dat blijkt uit de jaarlijkse salarisstudie “My Reward Benchmark” van Berenschot die bestaat uit 122.000 individuele salarissen gespreid over meer dan 400 bedrijven en 14 functiefamilies. IT-functies blijven daarmee al jaren op hetzelfde niveau. Financiële functies zitten duidelijk in de lift. Gelet op de Corona-crisis verwachten de experts van Berenschot dat deze kloof zich de komende jaren nog verder zal uitbreiden, mogelijk ten koste van vooral marketing- en commerciële functies, al blijft de impact van Corona op de salarissen van Belgische werknemers een uiterst genuanceerd verhaal.

Het is een klassiek patroon: in crisistijden verschuift de informele macht naar de financieel directeur en zijn personeel. In goede jaren helt de balans over naar marketing en verkoop. Daarnaast zullen IT-functies blijven profiteren van de onomkeerbare trend naar automatisering, robotisering en artificial intelligence. Verder doen zowel financiële als IT-functies hun voordeel bij de evolutie naar meer datagedreven organisaties die streven naar naadloze bedrijfs- en besluitvormingsprocessen.
Toch moet men zeer voorzichtig zijn met globale uitspraken over de impact van Corona op de salarissen van Belgische werknemers. Daarvoor is het effect dat de coronacrisis heeft op Belgische bedrijven en sectoren veel te gedifferentieerd. Bovendien volgen vele sectoren en functies hun eigen (CAO-)dynamiek.

Groei van de salariswagen is nog niet aan zijn einde

Een andere opvallende vaststelling uit de salarisstudie van Berenschot: de groei van de salariswagen is nog niet aan zijn einde: bij lager kader kan 1 op 5 ondertussen rekenen op een bedrijfswagen, bij gespecialiseerde bediendenfuncties gaat dit al richting 1 op 10.

Opbod van salarissen

Net omwille van of ondanks de coronacrisis, de “war for talent” woedt als nooit tevoren. De vraag is momenteel groter dan het aanbod. Er is een duidelijke verschuiving van werkgevers- naar werknemersmarkt. Belgische werknemers lijken dat te beseffen en spelen het ongemeen hard aan de onderhandelingstafel. “Moet ik nu op mijn knieën gaan om een kandidaat binnen te halen?”, vraagt menig HR-manager zich tegenwoordig af, vaak onder druk van de CEO of hiring manager.

Het antwoord is heel duidelijk: niet als dit de interne billijkheid binnen uw organisatie in het gedrang brengt. Medewerkers verwachten meer dan ooit een heldere en objectieve verklaring voor verschillen in loon- en arbeidsvoorwaarden. “Dit is historisch gegroeid” of “Hij/zij/x was de enige (goede) kandidaat” wordt door hen niet meer aanvaard als verklaring. De informele transparantie in bedrijven omtrent de hoogte van lonen is nog nooit zo groot geweest. De tijd dat medewerkers niet meer met elkaar praten over de hoogte van hun salaris en andere voorwaarden is voorbij.

Wij raden bedrijven aan om niet mee te gaan in een opbod van salarissen. In veel bedrijven is de grens wat betreft de loonkost, zelfs met het benutten van systemen van variabele verloning, zo goed als bereikt. Het is opletten om te zorgen dat arbeidskrachten niet te duur worden. Het blijven ‘uitdelen’ van salariswagens gaat geen soelaas bieden.

Werkgevers zullen andere kaarten op tafel moeten leggen met het oog op aantrekking en behoud van medewerkers. Enter “the employee experience”: individuele carrièrepaden en ontwikkelingsmogelijkheden, met (soms tijdelijke) rollen in plaats van functies.

Meer info over MyReward Benchmark by Berenschot 

Er zijn verschillende formules met betrekking tot het aankopen van de resultaten. De resultaten van het salarisonderzoek uit 2021 (spildatum 31/08/2021) zijn beschikbaar. Die worden u ter beschikking gesteld door middel van een flexibele webtool die u toelaat de markt te analyseren en uw salarissen te positioneren volgens verschillende criteria. De rapporten zijn online toegankelijk en kunnen worden gedownload naar de meest gangbare rekenbladprogramma’s. U heeft toegang tot de resultaten gedurende 1 jaar.

Ontdek de demo via http://mrb.berenschot.be (ID: bezoeker – Wachtwoord: bezoeker)

Info & bestelling via email : MyRewardBenchmark@Berenschot.be

 

Bron: “My Reward Benchmark by Berenschot” is een jaarlijkse salarisenquête die Berenschot in samenwerking met Group S en Securex uitvoert op de Belgische arbeidsmarkt. De enquête bestaat uit meer dan 180 gestandaardiseerde functies, gegroepeerd in 13 functiefamilies, die aanwezig zijn in het merendeel van de ondernemingen en professionele organisaties (Algemene Directie, Productie, Techniek, R&D, Logistiek & Aankoop, Marketing, Verkoop & Customer Service, Kwaliteit, Financiën, HR, ICT, Legal en Algemene Diensten).

 

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.