Studentenjobs zijn al lang geen puur vakantiebaantje meer. Volgens rekruteringsspecialist Robert Half zoeken steeds meer jongeren bewust naar werk dat aansluit bij hun opleiding – én dat ze kunnen combineren met hun studie tijdens het jaar. Waar studentenjobs vroeger vooral draaiden om extra inkomsten, zijn ze vandaag ook een strategische stap richting arbeidsmarkt.
“Studenten willen meer uit hun studentenjob halen. Ze zoeken functies die hen relevante ervaring opleveren en hun carrièrepad versterken. Die shift merken we in het soort jobs dat ze kiezen én in de timing: studenten werken steeds meer buiten de klassieke zomermaanden. Een opvallende verandering in mindset”, vertelt Marie-Claire Olyslager, Senior Director bij Robert Half.
Waar studenten vroeger vooral terechtkwamen in de horeca of retail, kiezen ze vandaag vaker voor functies die aansluiten bij hun studies. Ook hogescholen en universiteiten proberen meer en meer een brug te slaan tussen theorie en praktijk, door studenten zo dicht mogelijk bij bedrijven te brengen dankzij stages, jobdagen en dergelijke. Bij Robert Half, gespecialiseerd in de werving van (tijdelijke) profielen in onder meer finance en administratie, is die tendens duidelijk merkbaar. In 2024 vulde het bedrijf 950 studentenjobs in. De helft daarvan situeerde zich in finance (441 jobs), de andere helft in administratieve functies (428 jobs).
Marie-Claire Olyslager: “Een studentenjob die inhoudelijk aansluit bij de opleiding biedt studenten de kans om relevante praktijkervaring op te doen, wat een meerwaarde vormt op hun cv. Voor pas afgestudeerden, bij wie het gebrek aan ervaring vaak een struikelblok is tijdens sollicitaties, is dit een belangrijk voordeel. Daarnaast getuigt zo’n keuze van motivatie en betrokkenheid bij het vakgebied – eigenschappen die door werkgevers sterk gewaardeerd worden.”
Studente Bauke Goris koos bewust voor een studentenjob in lijn met haar opleiding Handelswetenschappen. “In mijn studie krijg ik vakken als marketing, HR en finance, maar het blijft vrij theoretisch en elk vak staat een beetje op zichzelf. Door te werken in de sector heb ik geleerd hoe alles samenhangt in de praktijk én in welk type organisatie ik mij goed voel. Je leert jezelf veel beter kennen, ook professioneel gezien.”
Meer studenten werken gespreid over het jaar
Niet alleen het type job verandert, ook het werkritme evolueert. Studenten kiezen er steeds vaker voor om gespreid over het hele jaar te werken, en niet langer enkel tijdens de zomervakantie. Die trend wordt nu extra ondersteund door een hervorming van het studentenstatuut: sinds 1 januari mogen studenten opnieuw tot 650 uur per jaar werken. Dat geeft hen meer flexibiliteit om werk en studie te combineren – bijvoorbeeld tijdens les- of stagevrije weken of buiten de examenperiodes.
Dat deze evolutie al langer bezig is, blijkt duidelijk uit de cijfers (bron: RSZ, jaarstatistieken over studentenarbeid, 2023). In 2012 werkten slechts 54.334 studenten tijdens de vier kwartalen van het jaar, op een totaal van 441.749 jobstudenten. In 2023 steeg dat aantal tot 187.108 studenten op een totaal van 632.672. Dat betekent dat bijna 1 op de 3 studenten het hele jaar door werkt, tegenover 1 op de 8 in 2012.
“Doorheen het jaar werk ik deeltijds, en in de zomer voltijds”, vertelt Bauke Goris. “Zelfs tijdens mijn Erasmus mocht ik één dag per week remote blijven werken. Dat vraagt natuurlijk ook wat flexibiliteit van je werkgever, bijvoorbeeld als je eens naar een jobbeurs wil of een studiedag hebt. Maar het loont echt. Ik heb mijn skills enorm aangescherpt en inzicht gekregen in hoe bedrijven werken. Het is soms pittig te combineren met studeren, maar ik zou het iedereen aanraden. Ik voel dat ik straks sterker aan mijn carrière begin dan iemand zonder die ervaring.”
Bedrijven zien studenten als toekomstig talent
Voor werkgevers biedt deze evolutie tal van voordelen. Jongeren brengen frisse kennis, motivatie en leergierigheid mee. Ze zijn flexibel inzetbaar tijdens piekperiodes of vervangingen, en kunnen een waardevolle rol spelen in sectoren met structurele tekorten. Bovendien kan het ook toekomstige aanwervingen vergemakkelijken.
“Steeds meer bedrijven beschouwen studentenjobs als een manier om toekomstig talent vroegtijdig op te sporen en op te leiden. Wie vandaag investeert in een gemotiveerde jobstudent, bouwt mee aan het talent van morgen. Al doen werkgevers er goed aan om hun aanbod mee te laten evolueren. Denk aan flexibele werkuren afgestemd op lesroosters of opdrachten die studenten helpen om hun vakinhoudelijke skills aan te scherpen, bijvoorbeeld een analyse-opdracht voor een financeprofiel”, besluit Marie-Claire Olyslager.
Bron: Robert Half