NL | FR | LU
Peoplesphere

Het tekort aan talent bereikt ongeziene hoogtes in Vlaanderen (55%) en Brussel (43%), terwijl het tekort licht afneemt in Wallonië (27%).

Op nationaal niveau verklaart 45% van de 1.000 door ManpowerGroup bevraagde werkgevers dat ze moeite hebben met het invullen van hun openstaande vacatures, een stijging van 10 punten in vergelijking met 2018. Dat is het hoogste niveau sinds de lancering van deze enquête in 2006. Op globaal niveau, meent 54% van de 44.000 werkgevers moeilijkheden te ondervinden bij het vinden van geschikte talenten, wat de hoogste score is in 12 jaar. Geen enkele sector is immuun voor wervingsproblemen.

Het tekort aan talent blijft groeien in België en in de rest van de wereld. Dat is de belangrijkste les uit de 13e editie van de wereldwijde enquête van ManpowerGroup naar tekorten aan talent in 44 landen en gebieden, waaronder België. Alle sectoren en bedrijven van elke omvang in de drie regio’s van het land ondervinden wervingsmoeilijkheden. Hierdoor zullen bedrijven hun inspanningen moeten verdubbelen om alle talenten aan te trekken en vooral te behouden.

Op nationaal niveau meldt 45% van de 1.000 door ManpowerGroup bevraagde werkgevers problemen te ondervinden bij het invullen van vacatures. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar en het hoogste aantal sinds de enquête in 2006 werd gelanceerd.

Op regionaal niveau bereiken talentekorten nooit eerder geziene hoogtes in Vlaanderen (55% – spectaculaire stijging van 17 punten vergeleken met vorig jaar) en in Brussel (43% – een stijging van 8 punten), terwijl ze licht dalen in Wallonië (3 punten lager). In het zuidelijke gedeelte van het land ondervindt meer dan een op de vier werkgevers (27%) moeilijkheden bij hun zoektocht naar gekwalificeerd personeel.

“Uit onze enquête blijkt dat de kloof tussen vraag en aanbod van talent het afgelopen jaar nog groter is geworden”, aldus Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. “Er zijn twee redenen voor deze toegenomen tekorten; ten eerste een kwantitatieve factor: de pool van beschikbare kandidaten blijft krimpen door de vergrijzing en het vertrek van de babyboomers. Vervolgens een kwalitatieve factor: de vaardigheden staan ​​onder druk onder invloed van complexere taken en digitalisering. Er zijn geen snelle oplossingen voor op korte termijn. Het verhogen van de activiteitsgraad is een prioriteit in de drie regio’s. In dit perspectief zullen bedrijven moeten laten zien dat ze in staat zijn al het beschikbare talent aan te trekken door een echt diversiteitsbeleid te voeren. Maar in een context van een strijd om talent moeten ze vooral innovatief zijn in hun Human Resources Management. Hoe? Door de nadruk te leggen op de opleiding van hun personeel, door hun medewerkers te behouden of door de flexibiliteit van hun structuren te vergroten.”

Geen enkele sector ontsnapt aan de rekruteringsmoeilijkheden

Het zijn de werkgevers in de sector Transport en Logistiek (92%), de Horeca (65%), Openbare diensten, gezondheidszorg, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening (51%) en de Maakindustrie (47%) die het meest worden getroffen door het tekort aan talent. Toch blijft geen enkele sector echt bespaard als we kijken naar het niveau van wervingsproblemen in de minst getroffen sectoren. In de sectoren Groot- en kleinhandel (34%), Bouw (33%) en Financiële instellingen, verzekeringen, vastgoed en diensten (32%) kampt één werkgever op 3 met een tekort aan talent.

De top 10 van knelpuntberoepen nog steeds aangevoerd door de technische beroepen

Zoals bij de vorige edities wordt de top 10 van de jobs waarvoor werkgevers wervingsproblemen ondervinden nog steeds aangevoerd door de technische en handarbeid. Aan de top van de ranglijst staan ​​geschoolde arbeiders (elektriciens, lassers, monteurs), gevolgd door technici (onderhoud, kwaliteitscontrole) en specialisten (projectmanagers of juristen). Chauffeurs en logistieke profielen bezetten de 4e positie. Zoals elk jaar, staan ​​boekhoudkundige en financiële profielen (5e), ​​commerciële medewerkers (6e) en administratieve profielen (9e) in de top 10 van de meest gezochte functies. Drie profielen verschijnen in de top 10: professionals in de gezondheidszorg (7e), bouwsectorprofielen (8e) en leidinggevenden en managementfuncties (10e).

Op regionaal niveau is het, afgezien van overeenkomsten met betrekking tot de technische, administratieve en commerciële medewerkers, noodzakelijk om te wijzen op de moeilijkheid om ingenieurs (8e) en profielen voor de maakindustrie (productieoperatoren) (9e) te vinden in Vlaanderen (8e), callcentermedewerkers (5e) en managementfuncties (8e) in Brussel en professionals in de gezondheidszorg in Wallonië (2e).

De uitdaging van het tekort aan talent wordt groter naarmate de omvang van de bedrijven
Net als vorig jaar zijn het de grote (≥ 250 werknemers) en middelgrote ondernemingen (50 tot 249 werknemers) die zeggen dat ze het meest onder druk staan ​​bij het werven vanwege tekorten, met percentages van 71% en 61%. Het vinden van gekwalificeerd personeel is ook een echte moeilijkheid voor 46% van de kleine bedrijven (10 tot 49 werknemers) en 43% van de micro-ondernemingen (<10 werknemers).

Hoe groot zijn de rekruteringsproblemen in de wereld?

Wereldwijd geeft 54% van de 44.000 werkgevers, die ManpowerGroup ondervraagt ​​in 44 landen en gebieden, aan dat ze moeite hebben met het juiste profiel te vinden. Dat is de hoogste score in 12 jaar, een stijging van 9 punten ten opzichte van 2018 (45%). De tekorten verslechterden in 37 van de 44 bevraagde landen. De landen die het meest lijden aan een tekort van talent op een rijtje: Japan (88%, 1 punt lager), Roemenië (86%, 5 punten hoger) en Taiwan (77%, 1 punt lager). De Verenigde Staten (69%, een stijging van 23 punten) bevinden zich op het niveau van het wereldgemiddelde, terwijl China het minst getroffen land is (16%). Europese landen worden niet gespaard en werkgevers ondervinden wervingsproblemen op meerdere niveaus in Duitsland (64%, een stijging van 13 punten), Italië (47%, een stijging van 10 punten), Spanje (41%, een stijging van 17 punten), Zwitserland (38%, stijging van 5 punten), Nederland (37%, stijging van 13 punten), Frankrijk (36%, stijging van 7 punten) en het Verenigd Koninkrijk (23%, stijging van 4 punten).

De top 10 van knelpuntberoepen in de verschillende regio’s van het land

Brussel: top 10 gedomineerd door profielen in de tertiaire sector – In Brussel behoren zes van de moeilijkst in te vullen banen tot de tertiaire sector, wat niet verwonderlijk is gezien de structuur van de arbeidsmarkt. Het zijn ook de specialisten (projectmanagers of juristen) die bovenaan staan. Er zijn verschillende functies die een goede talenkennis vereisen: sales & marketing (4e), klantendienst (5e) en administratieve of secretariële functies (6e). Management en managementposities (9e) en boekhoudkundige en financiële profielen (10e) zijn ook moeilijk te vinden. Net als in de andere regio’s van het land staan ​​geschoolde arbeiders (elektriciens, lassers, monteurs) of technici (onderhoud, kwaliteitscontrole) bovenaan op kop met de 2e en 3e positie, terwijl de profielen voor de bouwsector (7e ) ook opgenomen zijn in de top 10 van ManpowerGroup. Ten slotte behoren professionals in de gezondheidszorg (artsen of verpleegkundigen) tot de meest gezochte functies in Brussel (8e).

Vlaanderen: tekort aan technische en logistieke profielen – In Vlaanderen wordt de top 10 van ManpowerGroup gedomineerd door de moeilijkheden bij het werven van technische en logistieke profielen. Het is niet verwonderlijk dat de arbeiders op de eerste plaats komen, vóór de logistieke profielen (alle soorten chauffeurs) en de technici (onderhoud en kwaliteitscontrole). Profielen voor de bouwsector (6e), ingenieurs (8e) en profielen voor de maakindustrie (productieoperatoren) (9e) verschijnen in de lijst met kritieke functies. Daarnaast vinden we ook specialisten (projectmanagers, advocaten) op de vierde positie, vóór de sales- en marketingprofielen (5e), de ​​administratieve profielen (7e) en de boekhoudkundige en de financiële profielen (10e).

Wallonië: een breed scala aan knelpuntberoepen – In Wallonië zijn het de boekhoudkundige en financiële profielen die op de eerste plaats komen op de lijst van moeilijk in te vullen vacatures, gevolgd door professionals in de gezondheidszorg. Net als in de andere regio’s bezetten technici (3e) en geschoolde arbeiders (4e) de eerste plaatsen van de ranglijst. Nieuw op de lijst, de leidinggevenden en managementfuncties komen op de vijfde plaats te staan. Waalse werkgevers vinden het moeilijk om personeel te vinden dat taalvaardig is, of het nu om administratieve functies (zesde) of operators voor de klantendiensten gaat (tiende). Vanzelfsprekend staan ​​chauffeurs en logistieke profielen ook op de lijst (7e). Ten slotte zijn ook specialisten (projectmanagers of juristen) en werknemers in de bouwsector (9e) nieuw op de lijst.

Bron: ManpowerGroup

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.