Sinds 1998 is het aantal arbeidsongevallen met uitzendkrachten in België met bijna 60% gedaald. Dit is één van de statistieken en thema’s die de Centrale Preventiedienst voor de Uitzendsector, Preventie en Interim, tijdens een evenement voor hun 20-jarig bestaan zullen bespreken. “De cijfers bewijzen dat preventie en bescherming op de werkplek werkt. Al moeten we aandachtig en flexibel blijven om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden.”
In België houdt Preventie en Interim, de Centrale Preventiedienst voor de Uitzendsector, het aantal arbeidsongevallen in de Belgische uitzendsector nauwgezet bij. Uit hun cijfers blijkt nu dat het aantal arbeidsongevallen per gewerkt uur met bijna 60% is gedaald sinds de start van de tellingen in 1998. “De aanzienlijke daling in de frequentie, en ook de ernst nota bene, is voor ons het bewijs dat de Belgische aanpak werkt”, aldus Marijke Bruyninckx, Directeur van Preventie en Interim.
Tewerkstelling uitzendsector verdubbeld
Wat het resultaat des te opmerkelijker maakt, is het feit dat in diezelfde 20 jaar, de Belgische uitzendsector nagenoeg verdubbeld is. In 2017 steeg de tewerkstelling in de uitzendsector tot het hoogste niveau ooit, met bijna 228 miljoen arbeidsuren. “Als er zich minder arbeidsongevallen voordoen, zijn uitzendkrachten ook meer beschikbaar om te werken. Maar dat verklaart uiteraard niet alles”, verklaart Bruyninckx.
Uitzendwerk wordt ook steeds aantrekkelijker. De directeur van Preventie en Interim ziet de vraag naar uitzendkrachten in de toekomst zelfs nog meer toenemen. “Flexibel werken wordt meer en meer de norm. Steeds meer mensen aarden niet langer in het typische nine-to-five werkregime en binden zich liever niet te hard aan één werkgever. Een job als uitzendkracht past perfect binnen dat kader, en dus is de verwachting dat de uitzendarbeid in België de komende jaren flink zal groeien.”
Nieuwe technologieën, nieuwe risico’s
Ongeacht de jarenlange positieve evolutie in het aantal arbeidsongevallen ziet Preventie en Interim belangrijke uitdagingen op zich afkomen. “De opkomst van nieuwe technologieën verandert, brengt nieuwe gezondheidsrisico’s met zich mee. Exoskeletten bijvoorbeeld maken het voor arbeiders mogelijk om meer te dragen, maar verleggen de druk op rug en schouders naar heupen en benen”, legt Marijke uit. “Bovendien is er vandaag meer en meer sprake van depressie, burn-out, stress… Uit studies blijkt dat dergelijke psychologische risico’s in de toekomst nog in aantal zullen toenemen.”