NL | FR | LU
Peoplesphere

Verandering van onze arbeidsmarkt: 1 op de 3 werknemers vreest voor job door automatisering.

Als gevolg van de verdere automatisering en de doorbraak van artificiële intelligentie, zal de arbeidsmarkt sterk veranderen. Dat verwachten zowel werkgevers als werknemers. Zo voorspelt driekwart van de leidinggevenden – vergeleken met een kwart vorig jaar – marktverstoringen. Ook vreest een op de drie werknemers voor jobverlies door de automatisering. Een goede voorbereiding op deze veranderingen en hoge betrokkenheid van HR helpt bij het future proof maken van bedrijven.

Dat blijkt uit de Global Talent Trends-survey van consultancy bedrijf Mercer bij ruim 7.300 leidinggevenden, HR-verantwoordelijken en werknemers. Technologische evoluties, de aanhoudende ‘war for talent’ en de opkomst van nieuwe concurrenten zorgen zowel bij werkgever als werknemer voor bezorgdheid over de toekomst. De voorbije jaren zijn veel organisaties overgestapt van een afwachtende naar een meer proactieve en voorbereidende houding. Zo geeft 60% van de leidinggevenden aan om volgend jaar meer werk te automatiseren. Tegelijk zijn leidinggevenden ervan overtuigd dat investeren in talent – door de vaardigheidskloof te analyseren en functies aan te passen om deze te dichten – de beste ‘return on investment’ blijft.

Automatisering houdt echter niet alleen het verdwijnen van jobs in, maar creëert tegelijkertijd ook nieuwe jobs. HR-verantwoordelijken die vandaag al inzetten op het bij- en herscholingen van hun werknemers, zullen een voorsprong nemen op de rest en vermijden dat er een vaardigheidskloof ontstaat.

De vele veranderingen zorgen voor onrust bij de werknemer die voor zijn job vreest. Iets waar werkgevers zich meer bewust van moeten zijn, want ze hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om hen gerust te stellen en hen als belangrijk deel van het bedrijf te doen voelen. Dit gevoel van betrokkenheid is een belangrijke katalysator van het engagement van de werknemer.

Centrale rol voor hr

In tijden van grote veranderingen is het voor werkgevers belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Het moreel van werknemers is een belangrijke barrière voor de acceptatie van verandering. In die context is de rol van de hr-professional in het behouden van talent en vertrouwen dus cruciaal. Dat neemt niet weg dat vandaag amper 4 op de 10 hr-professionals van bij het begin betrokken worden bij veranderingstrajecten.

Mercer toont verder aan dat, om in turbulente tijden talent aan te trekken, eenvoudige en efficiënte bedrijfsvoering nodig is. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers drie keer meer geneigd zijn om voor een organisatie te werken die snelle besluitvorming faciliteert. Meer dan de helft van de werknemers (56%) vindt het ook belangrijk om zijn vaardigheden continu te kunnen ontwikkelen, om zich zo te kunnen aanpassen in een veranderende werkomgeving.

Bron: Mercer Global Talent Trends-rapport

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.