De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op werkgevers en/of op werknemers. Miet Vanhegen, juridisch adviseur bij Acerta, geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in september.
Telewerk niet langer aanbevolen – Telewerk is vanaf 1 september niet langer aanbevolen in Vlaanderen en Wallonië. In Brussel wordt thuiswerk echter wél nog aanbevolen. Werkgevers die hun medewerkers opnieuw op kantoor verwelkomen, moeten nog steeds de preventiemaatregelen toepassen. Hiervoor dient de generieke gids, aangevuld met de sectorale protocollen, als leidraad.
Spilindex overschreden – De spilindex voor overheidswedden en sociale uitkeringen werd – vroeger dan verwacht -overschreden. Sociale uitkeringen, het gewaarborgd minimuminkomen, het minimumloon voor flexi-jobbers en de lonen in de social profitsectoren zullen in september geïndexeerd worden met 2 %. In oktober gaan ook de lonen van de ambtenaren en de socialprofitsectoren (die nog niet in september geïndexeerd werden) met 2% naar boven.
Ecocheques: nieuwe lijst producten en diensten – De lijst met producten en diensten die medewerkers met ecocheques kunnen kopen wijzigt vanaf 1 september. De ecocheque is een extralegaal voordeel waarmee medewerkers ecologische producten en diensten kunnen kopen. Die producten en diensten worden verduidelijkt in een lijst van de Nationale Arbeidsraad en die wordt om de twee jaar geëvalueerd en aangepast.
Mantelzorgverlof: wijziging spelregels – Mantelzorgverlof is mogelijk sinds 1 september 2020. Mantelzorg is wanneer iemand doorlopend of regelmatig hulp of bijstand verleent aan een zorgbehoevende erkende persoon met wie er een vertrouwensrelatie of een nauwe, affectieve of geografische relatie is. Ondertussen zijn de spelregels veranderd, en kunnen je medewerkers – die erkend zijn als mantelzorger – vanaf 1 september 2021 tot 3 maanden voltijds mantelzorgverlof nemen. Je leest er hier meer over.
Vlaams opleidingsverlof: gemeenschappelijk initiatiefrecht – Voor het schooljaar 2021-2022, dat op 1 september van start gaat, heeft de Vlaamse regering een gezamenlijk initiatiefrecht voor het Vlaams Opleidingsverlof in het leven geroepen en de minimumvoorwaarde van 32 opleidingsuren versoepeld. Het gemeenschappelijk initiatiefrecht houdt in dat zowel werknemer als werkgever een opleiding kunnen voorstellen.