NL | FR | LU
Peoplesphere

Vier op de tien Vlaamse en Brusselse kmo’s hebben aanwervingsplannen.

De Belgische kmo’s zien het tweede kwartaal van 2018 positief tegemoet: meer dan een derde (33,8%) verwacht de komende drie maanden nieuwe medewerkers in dienst te nemen. In Vlaanderen en Brussel gaat het om bijna vier op de tien, met respectievelijk 35,2% en 37,4%. Daarmee blijven de tewerkstellingsvooruitzichten op een hoog peil. Bijna vier op de tien kmo’s (37,7%) verwacht komend kwartaal ook meer werk op de plank. Dat blijkt uit de 31e tewerkstellingsenquête in opdracht van HR- dienstenverlener SD Worx bij 781 Belgische kmo’s.

Iets meer dan een op drie (33,8%) van onze kmo’s (bedrijven met 1 tot 99 werknemers in dienst) denkt in het tweede kwartaal van 2018 aan te werven. Daarmee liggen de verwachtingen van onze kmo’s ongeveer op hetzelfde hoge niveau als exact één jaar geleden (Q2 2017: 32,9%).

Bijna vier op de tien van de Brusselse (37,4%) en Vlaamse (35,2%) kmo’s geeft aan komend kwartaal nieuwe werknemers in dienst te zullen nemen. In Wallonië dalen de verwachtingen om mensen aan te werven in vergelijking met vorig kwartaal (-13,5%). Toch blijft ongeveer drie op tien (29,3%) van de Waalse kmo’s van plan in de komende drie maanden nieuwe personeelsleden aan te nemen.

Bij de meerderheid betreft het uitbreidingsplannen

Van alle kmo’s met aanwervingsplannen, gaat het bij 73% ook daadwerkelijk om een uitbreiding van het personeelsbestand. In totaal denkt slechts één op de tien (10,4%) van alle ondervraagde kmo’s volgend kwartaal werknemers te ontslaan. De helft van deze kmo’s (49,5%) zegt de werknemer die verdwijnt ook te zullen vervangen.

Belgische kmo’s voorspellen een toename van de hoeveelheid werk in de nabije toekomst. Bijna vier op de tien (37,7%) verwacht de komende drie maanden meer werk op de plank. Dat is het op één na hoogste cijfer in de afgelopen vier jaar.
“Het blijft voor elk bedrijf een uitdaging om tijdig de nodige extra capaciteit te voorzien als het orderboekje volloopt. Bedrijven die snel koppelen tussen het orderboek en de personeelsdienst hebben een stapje voor. Door op schommelingen of groei te anticiperen, kan je tijdig de juiste mensen aan boord halen”, zegt Johan Van Duyse.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.