NL | FR | LU
Peoplesphere

Vluchtelingen starten in de bouwsector via het Rising You-project, samenwerking tussen Vivaldis, VDAB en Rising You.

Op de eerste dag na het bouwverlof starten 11 vluchtelingen met hun professionele stage in de bouwsector. Het Rising You-project is een samenwerking tussen Vivaldis, de sociale onderneming Rising You en de VDAB. Aan de stage ging een uitgebreide opleiding vooraf om veilig in de hoogte te leren werken. De cursisten specialiseerden zich in vier beroepen: metser, betonbekister, stukadoor of dakdekker.

Vivaldis zet zijnjarenlange expertise in de bouwsector in om de vluchtelingen te matchen met de arbeidsmarkt. Na de stage volgt een interimcontract van zes maanden, met een kans op vast werk.
“Project zorgt voor win-winsituatie: professionele boost voor vluchtelingen en een oplossing voor knelpuntberoepen” – Anke Ulens (CEO Vivaldis)

De cursisten werden grondig voorbereid om op een veilige manier in de hoogte te werken. Aan de stageperiode van 10 dagen ging een opleiding van 18 weken vooraf. Klimmen, lessen Nederlands, speficieke bouwvaardigheden, motivatie en een VCA-veiligheidsattest (Veiligheidschecklist Aannemers) behalen waren onderdelen van de opleiding.

“Dit project past perfect bij het motto van Vivaldis: Werk is wat je er zelf van maakt. We geven deze mensen die een zware periode achter de rug hebben graag de kans om hun handen uit de mouwen te steken en iets van hun carrière en toekomst te maken”, vertelt Anke Ulens, CEO van Vivaldis.
De stage- en arbeidsplaatsen voor de vluchtelingen zijn verdeeld over acht verschillende bouwbedrijven.

“Onze klanten in de bouwsector zijn blij dat ze enerzijds deze kans kunnen bieden aan mensen die het niet gemakkelijk hebben om hun plaats te vinden binnen de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben ze er natuurlijk zelf baat bij om gemotiveerde professionals aan te trekken. De effecten van de vergrijzing worden voelbaar en de sector telt heel wat knelpuntberoepen”, aldus Anke Ulens.
Op langere termijn wil Vivaldis ook bekijken of het Rising You-project uitgebreid kan worden naar andere sectoren.

De motivatie van Youssef

Youssef Lagtayi is een van de stagiaires die op maandag 5 augustus als betonbekister start bij de firma Renotec in Geel. Dit betekent een nieuwe kans voor de jonge man.

“In het opvangcentrum van Steenokkerzeel heb ik voor het eerst kennis gemaakt met klimmen. Mijn begeleidster zag dat de sport mij veel deugd deed en heeft me gepusht om daarmee verder te gaan. Zo kwam ik bij de klimclub van Rising You terecht, en vervolgens bij de opleiding om bekister te worden. Ik heb er lange tijd naar uitgekeken om vandaag te kunnen starten bij Renotec”, vertelt Youssef.

Instroom via VDAB, Rising You en Vivaldis

Geïnteresseerde werkzoekenden kunnen zich registreren bij de VDAB. Na een selectie op onder andere de kennis van het Nederlands, een klim- en handigheidstest en een check op hoogtevrees maakten de geïnteresseerden kans op één van de twaalf plaatsen van de Rising You-opleiding.

Tijdens de opleiding maken de cursisten al kennis met het soort bedrijf waarbij ze daarna aan de slag kunnen. Na een geslaagde stage krijgen de deelnemers een interimcontract van 6 maanden met een optie op vast werk. Als de eerste stage geen succes is, dan wordt een tweede stageplaats gezocht.

“VDAB zet sterk in op integratie door werk. Ook in dit project met Rising You en Vivaldis zien we dat het werkt. De combinatie van een opleiding en stage, met de nodige taalondersteuning, bieden de meeste kans op succes op de arbeidsmarkt”, zegt Joke Van Bommel, woordvoerder VDAB. 97% van de cursisten van de hoogteopleidingen heeft werk.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.