NL | FR | LU
Peoplesphere

Werkgevers en vrouwen met migratieachtergrond vinden elkaar op zoekconferentie.

Werkgevers zoeken personeel. Al enige tijd blijven heel wat vacatures open staan. Met de vergrijzing en de daarmee gepaarde uitstroom uit de arbeidsmarkt voorzien alle kenners dat de krapte nog even zal aanhouden, zelfs als het economisch iets slechter zal gaan. Wie kan de arbeidsmarkt komen versterken? En wat is daar voor nodig? In een tweedaagse zoekconferentie verkenden vrouwen met een migratieachtergrond, werkgevers en belangenorganisaties hoe een brug gebouwd kan worden tussen deze vrouwen als potentiële werknemers en werkgevers.

Uit een advies van de Sociaal- Economische Raad van Vlaanderen (SERV), blijkt dat 57% van de laaggeschoolde vrouwen met een migratieachtergrond niet-beroepsactief is. Dit advies en ander onderzoek leidde de zoektocht naar het verder verkennen van het potentieel bij vrouwen die volgens de gegevens ‘thuis’ zijn, maar in de praktijk heel vaak en veel bezig zijn met vrijwilligerswerk, zorg en aandacht voor hun omgeving. In de statistieken worden ze omschreven als ‘niet-beroepsactief’, maar in de praktijk zijn ze heel actief.

“Werkgevers zoeken naar talent en veel van deze vrouwen hebben dit potentieel. Dat bleek uit een recente onderzoeken van VDAB. De afstand tussen vraag en aanbod is echter nog te groot, doordat ze elkaar onvoldoende kennen en bereiken”, zegt Fatima Yassir, beleidsadviseur bij VDAB. Voor sommigen is de kloof met de arbeidsmarkt klein door de competenties die ze hebben opgedaan in hun ‘inactiviteit’. Maar vandaag staan velen van hen naast de arbeidsmarkt door de zorg voor kinderen of familie, ontgoochelingen in het verleden en soms ook een laag zelfbeeld.

Bedrijven willen wel maar weten niet hoe

In een onderzoek dat VDAB liet uitvoeren bij bedrijven, geven werkgevers aan dat ze deze groep vrouwen wel kansen willen geven, maar niet goed weten hoe ze aan te trekken en te behouden. Door de krapte gaan ze actief op zoek naar nieuwe werkkrachten, maar het potentieel vinden in deze groep blijkt voor hen zeer moeilijk. Fatima Yassir: “Werkgevers geven aan dat ze meer dan ooit zoeken naar talent. Ze zoeken naar innovatieve manieren om drempels zoals kwalificaties of talenkennis te overbruggen, maar ook naar manieren om een inclusief organisatiebeleid te ontwikkelen dat atypisch talent weet aan te trekken en te doen groeien.”

Samen zoeken naar oplossingen

Wat er tot op vandaag gebeurt om die muur tussen bedrijven en vrouwen met een migratieachtergrond af te breken, werkt onvoldoende. Veel van de drempels die zowel werkgevers als vrouwen met een migratieachtergrond aangeven, zijn structureel. Denk maar aan kinderopvang of mobiliteit. Andere hebben te maken met het feit dat werkgevers en potentieel werkzoekenden elkaar niet vinden of niet kennen.

Om die drempels weg te werken kwamen vandaag voor een tweede keer werkgevers, vrouwen met een migratieachtergrond en belangenorganisaties samen. Fatima Yassir: “We organiseren deze zoekconferentie omdat we langs beide kanten horen: ‘ik wil wel maar ik weet niet hoe’. Nu is het aan alle spelers op de arbeidsmarkt om innovatieve oplossingen te vinden om deze afstand te overbruggen.”

Gezamenlijk onderzoeken ze hoe ze het anders kunnen aanpakken en hoe ze werk kunnen maken van een inclusieve arbeidsmarkt. Fatima Yassir: “Op beide dagen was er een heel toffe dynamiek aanwezig bij alle ruim 70 deelnemers. Iedereen zit vol met ideeën en goesting om hier verder mee aan de slag te gaan. Nu komt het erop aan om die dynamiek verder te zetten en te vertalen naar concrete acties.” Die acties zullen vertrekken vanuit maatwerk en inzetten op verschillende structurele oplossingen: van toffe rekruteringsacties, over slimme opleidingsvormen, tot creatieve trajecten naar werk.

Bron: UNIZO, VOKA, Minderhedenforum, Intercultureel Vrouwencentrum Antwerpen CAW, Departement Werk en Sociale economie, ESF, Federgon, Agoria, Gezinsbond, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de Zorgambassadeur, VERSO en VDAB.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.