NL | FR | LU
Peoplesphere

Werknemers lopen snel 20% extra budget mis door verkeerde keuzes over hun pensioenplan.

Weinig werknemers twijfelen als ze kunnen kiezen tussen enkele procenten loonopslag of een beter pensioenplan. En toch zal een beter pensioenplan snel 20% extra of meer opleveren op het einde van de rit. HR-specialist Mercer roept dan ook op tot een attitudeverandering bij zowel werknemers als werkgevers. Dat werknemers over hun loon onderhandelen als ze van job veranderen, is normaal. Maar vrijwel nooit wordt er naar het aanvullend pensioenplan gekeken.

Franky Stevens, hoofdactuaris bij Mercer: “Zonde. Mensen beseffen niet hoeveel geld ze letterlijk verliezen door te kortzichtig voor extra cash te kiezen. Terwijl een nieuwe job bijna onlosmakelijk verbonden is met een hoger loon, is een beter pensioenplan niet zo vanzelfsprekend. We willen zowel werknemers als werkgevers hier beter over informeren.”

Mercer werkte in die context enkele scenario’s uit waarin de totale kapitaalsopbouw berekend werd voor verschillende gradaties van jobhoppen. Een werknemer die in zijn loopbaan 8 verschillende jobs uitoefent zal vrijwel altijd minder kapitaal via pensioenplannen opbouwen dan als hij zijn hele leven bij dezelfde werknemer blijft. Hieruit blijkt dus dat jobhoppen, zonder rekening te houden met het pensioenplan, gemiddeld gezien altijd een nefaste invloed heeft op het aanvullend pensioenkapitaal.

Uitgesteld salaris

“Wij roepen uiteraard niet op om je hele leven dezelfde job te blijven uitoefenen. Op tijd en stond veranderen van job heeft voordelen voor werknemer en werkgever. Maar wel moeten mensen bewuster nadenken over het aanvullend pensioenplan als deel van het loonpakket. Onderhandel dus niet alleen over je loon, maar ook over je pensioenplan. Bij besprekingen rond loonopslag zouden werkgevers hun werknemers ook beter moeten adviseren. Het pensioenplan moet gezien worden als uitgesteld salaris dat uiteindelijk veel meer waard is dan het loon zelf.”

Ter illustratie: zo zal een 30-jarige die een bonus van € 10.000 ontvangt de keuze hebben tussen het opnemen van cash of het investeren in een pensioenplan. De meeste werknemers nemen bijna instinctief die € 10.000 cash op. In realiteit blijft er netto echter slechts € 4.300 over. Indien de werknemer kiest om zijn bonus in het pensioenplan op te nemen, komt hier effectief € 10.000 in. Zolang de werknemer bij dezelfde werkgever blijft, komt er bovendien jaarlijks een wettelijke return van 1,75% bij. Concreet betekent dit dat hij op zijn 40e € 11.894 in zijn pensioenplan heeft. Blijft hij tot het einde van zijn loopbaan (65 jaar), dan levert dit zelfs € 18.352 op.

“Voor de meeste werknemers is het pensioen ‘te ver af’, waardoor investeren in het aanvullend pensioenplan niet als een meerwaarde aanvoelt. Het is begrijpelijk dat werknemers op bepaalde momenten in hun leven voor extra loon kiezen, tijdens verbouwingen bijvoorbeeld. Maar als je die extra cash niet meteen nodig hebt, kies je er dus beter voor om je pensioenplan op te krikken.”

Bron: Mercer

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.