NL | FR | LU
Peoplesphere

Werknemers onderschatten het risico hun baan te verliezen door automatisering, waardoor ze minder geneigd zijn nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Een nieuwe studie van de professoren Frank Goethals en Jennifer Ziegelmayer van de IÉSEG School of Management werpt licht op de vraag waarom werknemers berichten over de potentiële dreiging van automatisering op de werkplek onderschatten. Het artikel, gepubliceerd in Information Technology & People, concludeert dat werknemers, wanneer zij geconfronteerd worden met automatisering en ongeacht hun rol, geneigd zijn te denken dat andere functies meer risico lopen of dat zij minder risico lopen dan andere mensen in dezelfde rol.

De auteurs brengen deze paradox in verband met de terreurmanagementtheorie en waarschuwen dat dit valse gevoel van veiligheid het initiatief van werknemers om nieuwe vaardigheden aan te leren die minder gevoelig zijn voor automatisering, kan verminderen.

De terreurbeheertheorie beschrijft drie “angstbuffers” die mensen helpen normaal te functioneren ondanks de doodsdreiging: zelfrespect, stabiele wereldbeelden en interpersoonlijke connecties.

Zelfbehoudsmechanismen zouden ons kunnen hinderen bij de aanpassing aan automatisering

Aan de hand van een reeks interviews met 161 in België gevestigde bedrijfsprofessionals ontdekten de auteurs dat banen bijdroegen tot het gevoel van eigenwaarde van de ondervraagden, deel uitmaakten van hun wereldbeeld – het is immers moeilijk zich een wereld zonder werk voor te stellen – en gepaard gingen met sociale connecties waarop zij konden terugvallen. Dit alles fungeerde als angstbuffers en verklaarde hun verminderde angst voor mogelijk verlies van hun baan door automatisering.

“Hoewel de automatisering op de werkplek nog geen extreme niveaus heeft bereikt, is het niettemin belangrijk dat bedrijven en de samenleving zich in de komende maanden en jaren voorbereiden”, verklaart professor Ziegelmayer. Als bedrijven en de samenleving echter de juiste boodschappen willen overbrengen aan de bevolking zodat deze zich kan voorbereiden op automatisering, moeten zij rekening houden met angstbuffers voor deze verhalen, anders kunnen hun inspanningen ondoeltreffend blijken. Anders “kunnen werknemers een vals gevoel van veiligheid creëren en vermijden stappen te ondernemen om hun inzetbaarheid te verbeteren op gebieden die niet door automatisering zullen worden getroffen”.

De studie helpt de mechanismen van reactie op bedreigingen te begrijpen en beoogt organisaties en de samenleving te ondersteunen bij de overgang naar maatschappelijke veranderingen. Bovendien wijzen de auteurs erop dat de samenleving op lange termijn wellicht andere grondslagen voor eigenwaarde en andere wereldbeelden zal moeten ontwikkelen die minder aan het werk gebonden zijn.

 

Bron: IESEG

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.