NL | FR | LU
Peoplesphere

Workforce Planning: velen spreken erover, maar weinigen doen het echt!

Weinig bedrijven staan zo ver als Volvo Construction Equipment op het vak van workforce planning. Waarom ze hiermee zo bezig is, legt VP HR Management Marie-Pierre uit. “Toen de crisis in 2008 zo onverwacht toesloeg, ben ik beginnen denken. Het zal namelijk opnieuw gebeuren. We weten niet wanneer, maar het is onvermijdelijk. We moeten dus goed voorbereid zijn! We moeten dermate flexibel zijn, dat we zelfs de zwaarste tijden kunnen doorstaan.”

Gemakkelijk gezegd, kunt u nu wel denken. Marie-Pierre legt uit hoe Volvo zo flexibel mogelijk wordt: “Ik ben beginnen nadenken in termen van een supply chain, die tenslotte ook flexibel moet zijn. We hebben berekend hoe flexibel we moeten kunnen zijn in percentages, we zijn uitgekomen op een niveau van ongeveer 30%. Dit betekent dat we in korte tijd moeten kunnen overschakelen naar 30% meer of minder werkuren. We hebben alle tools die dit mogelijk kunnen maken geïdentificeerd; dit zijn bijvoorbeeld het vermeerderen of verminderen van het personeel, timebanking, bij het vertrek van mensen flexibel personeel (stagiaires, interims en dergelijke meer) aanwerven… Vervolgens hebben we voor elk van deze tools uitgerekend hoeveel tijd en kosten ze met zich meebrachten, waarna we een keuze hebben gemaakt voor het al dan niet gebruiken van de tool.”

Marie-Pierre licht ook een andere vorm van flexibiliteit toe: “De interne mobiliteit is ook een belangrijke tool voor flexibiliteit. Bij rekrutering leggen we de vacature altijd eerst voor aan al de werknemers van de Volvo Group. Pas als daar niemand die geschikt is uitkomt, zullen we extern zoeken.

En hoe denken de vakbonden over deze workforce planning? “De vakbonden, de regeringen van de verschillende landen waar we aanwezig zijn, … iedereen steunt ons hierin en staat volledig achter het plan. Dit is ook logisch: deze workforce planning zorgt ervoor dat er minder naakte ontslagen zullen vallen in geval van crisis. Mensen behouden hun werkzekerheid dankzij bijvoorbeeld het timebanking. Ook de regeringen zijn er gelukkig mee, want elke werkloze minder is een uitkering minder.

Als dit geen een prachtig voorbeeld is van HR als niet alleen een ondersteunend departement, maar als echte businesspartner, weten we het ook niet meer!

Het volledige interview kunt u lezen in Peoplesphere nr°95!

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.