NL | FR | LU
Peoplesphere

Zachte mobiliteit: goed op weg met een Mobility Pass om onze gewoonten van verplaatsingen aan te passen.

Sodexo Benefits & Rewards en Skipr bundelen de krachten om samen een mobiliteitsoplossing aan te bieden waarmee iedereen zelf zijn mobiliteit in handen kan nemen dankzij een gebruiksvriendelijke app. Doel: duurzamere en flexibelere verplaatsingen en nieuwe gewoonten inburgeren.

Tegenwoordig duurt een traject gemiddeld 30 minuten, wat overeenkomt met 1 uur woon-werkverkeer per dag. 55% van de verplaatsingen gebeurt met de wagen, 60% van de trajecten loopt over korte afstanden (<10 km) en voor 98% van de zakelijke mobiliteit wordt slechts één vervoermiddel gebruikt omdat er vaak ook maar één vervoermiddel wordt vergoed. Dat kan beter! Maar hoe kunnen we mensen helpen om hun mobiliteit te verbeteren en tegelijkertijd bedrijven een dienst aanbieden die makkelijk te beheren is?

Onze mentaliteit verandert voortdurend. Dat merken we elke dag weer: steden passen zich aan om meer zachte mobiliteit mogelijk te maken, steeds minder mensen verplaatsen zich met de wagen, en bedrijven besteden steeds meer aandacht aan mobiliteit en het verkleinen van de ecologische voetafdruk van hun werknemers. Ze willen die transitie voor het klimaat dan ook graag versnellen. “Daarom hebben we voor onze werknemers een oplossing nodig die hen aanmoedigt om hun gedrag te veranderen, en HR heeft behoefte aan een platform om eenvoudig een gericht mobiliteitsbeleid in te voeren en te beheren. Niet alleen het beheer van het mobiliteitsbudget van Skipr heeft me overtuigd, maar ook dat de tool flexibele budgetten mogelijk maakt voor collega’s zonder bedrijfswagen. Ook zij kunnen dus kiezen om zich op een andere manier te verplaatsen, afhankelijk van hun behoeften”, verduidelijkt Christel Ergo, Human Resources Director van Sodexo.

Duurzaamheid in het dagelijkse leven

Met zijn mobiliteitsoplossing wil Sodexo klanten en medewerkers begeleiden in de richting van een groenere levensstijl door hen te helpen vaker te kiezen voor zachtere mobiliteit. Deze oplossing werd ontwikkeld in samenwerking met de Belgische start-up Skipr. Mobility Pass van Sodexo kan worden gebruikt voor alle vormen van zachte mobiliteit, een elektrische step, deelwagens, openbaar vervoer, leasevoertuigen … Voor de werkgevers staat een platform klaar voor een vlot beheer van de mobiliteit. Dus uiteraard het federale mobiliteitsbudget, maar ook het eigen beleid van elk bedrijf.

In slechts enkele klikken toont Mobility Pass van Sodexo hoe eenvoudig een verplaatsing van punt A naar B in de stad kan verlopen met verschillende vormen van zachte mobiliteit. De gebruiker voert gewoon een bestemming in op de app en de routeplanner geeft de verschillende mogelijkheden weer om er te raken. Als de gebruiker daarbij zijn favoriete vervoermiddel aanduidt (trein, bus, step …), kan hij vervolgens meteen vanuit de app zijn traject betalen.

“Skipr is voor ons de ideale partner die het best aansluit bij onze mobiliteitsvisie. De tankkaart blijft aan de kant, want die is niet inbegrepen bij deze nieuwe dienst. Dat is een maatschappelijke keuze waarmee we stappen vooruit zetten. We willen werknemers aanmoedigen om van zachte mobiliteit een gewoonte te maken in hun dagelijkse leven”, verklaart Sven Marinus, CEO van Sodexo Benefits & Rewards.

Mobility Pass werd deze zomer door een panel van Sodexo-werknemers getest. Volgens Sylvie de Lannois: “Ik had niet verwacht dat ik de uitdaging de baas zou kunnen en dat ik mijn verplaatsingsgewoonten zou kunnen aanpassen. Ik was verbaasd hoe snel ik een nieuwe mobiliteitsroutine had gevonden. Het vraagt wat organisatie en ik moet anticiperen op mijn verplaatsingen. Maar achteraf ervaar ik alleen maar voordelen en vooral minder stress. De app berekent de beste route, vermeldt de tijdstippen, geeft mij de mogelijkheid om mijn vervoersbewijzen te kopen … Wat een gemak. De werkgever zelf ontvangt dan weer meteen de betalingsbewijzen. Je kunt je afvragen waarom zo’n vernieuwing niet eerder werd ingevoerd.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.