NL | FR | LU
Peoplesphere

Zes op de tien werkzoekenden haken af omdat werkgever niet of traag reageert.

Zes op de tien werkzoekenden zegt af te haken in de loop van het sollicitatieproces omdat de werkgever niet of pas heel laat terugkoppelde. Dat is de onthutsende conclusie van een onderzoek van Indeed bij 500 werkzoekenden en 500 werkgevers. Bovendien geeft de helft aan dat het ook veel te lang duurt eer werkgevers laten weten of ze hen uitnodigen voor een gesprek. 

Daarom ontwikkelde Indeed een online platform dat het sollicitatieproces zowel voor werkgevers als voor sollicitanten sneller en efficiënter laat verlopen: het Indeed Hiring Platform. “De grote uitdaging in het aanwervingstraject is om zo snel en zo goed mogelijk tot die menselijke interactie te komen. Hoe je reageert op sollicitaties, de tijd die je nodig hebt om alles te verwerken en de terugkoppeling daarover en ook het plannen van afspraken, zijn daarin cruciaal. Met dit platform geloven wij dat we een efficiënter en transparanter proces neerzetten waardoor kandidaten en werkgevers kunnen focussen op dat wat belangrijk is: is er een match,” zegt Arjan Vissers van Indeed.

Het platform biedt daarmee zowel gemakken voor de werkzoekenden als de werkgever. Zo komen werkzoekenden bijvoorbeeld direct te weten of ze aan de gestelde criteria voldoen, waarna ze meteen zelf een datum en uur voor een interview kunnen inplannen. Werkgevers hoeven niet langer alle sollicitanten handmatig te beoordelen en kunnen die tijd besteden aan de interviews met de meest geschikte kandidaten. Dat spaart veel tijd waardoor een openstaande vacature sneller ingevuld kan worden.

Veel werkzoekenden geven aan dat het proces inderdaad sneller en efficiënter mag verlopen. 40% geeft immers aan slechts af en toe, of zelfs bijna nooit reactie te krijgen op een sollicitatie. Bovendien zijn de werkzoekenden overtuigd van het belang van een gesprek. 61% heeft er vertrouwen in dat als het interview er komt, ze een grote kans maken om de job te krijgen.

Dat interview is dus niet alleen een enorme vertrouwensboost voor de kandidaten, het heeft nog andere voordelen, zo blijkt uit het onderzoek van Indeed. Bijna zes op de tien beschouwen het gesprek als de ideale gelegenheid om de eigen ervaring en kwaliteiten in de verf te zetten en hoe ze zichzelf als geschikte kandidaat door de job zien. Vier op de tien willen het interview gebruiken om meer te weten te komen over de rol en de verantwoordelijkheden, en om in te schatten of ze passen in het team, het bedrijf en de bedrijfscultuur.

Indeed vroeg ook naar de voordelen van een virtueel interview ten opzichte van een face to face gesprek. Die schuilen vooral in het praktische – geen reistijd naar het interview (40%), het proces versnellen (33%), meer flexibiliteit (24%) – en in de mentale rust – 28% vindt virtuele interviews minder intimiderend, 27% heeft minder stress over te laat komen.

Maar ook werkgevers zien de voordelen van het virtuele interview. Een op de drie vindt dit makkelijker om de gesprekken te plannen, merkt dat virtuele interviews sneller gaan en dat de vacatures sneller ingevuld raken. Bovendien zegt een op de drie dat virtuele interviews het mogelijk maken om een meer diverse groep kandidaten te bereiken en dat het meer flexibiliteit toelaat om de nood om aan te werven snel op te voeren of af te bouwen.

“De COVID-19-pandemie heeft de arbeidsmarkt een de aanwervingsprocessen hertekend. We merken dat het meer dan ooit cruciaal is om werkzoekenden zo efficiënt mogelijk naar een nieuwe job te leiden. Daarbij willen we die menselijke interactie al vroeg in het sollicitatieproces tot stand brengen, bijvoorbeeld door snel de stap naar interviews te maken. Met ons Hiring Platform krijgen werkzoekenden én werkgevers heel vlug duidelijkheid,” besluit Arjan Vissers van Indeed.

Bron: Indeed

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.