NL | FR | LU
Peoplesphere

30% van zelfstandigen in bijberoep stapt over naar hoofdberoep.

Het voorbije jaar (2018) koos bijna 30% van de zelfstandigen in bijberoep ervoor om in hoofdberoep verder te gaan. Dat is het hoogste percentage van de laatste 20 jaar. De bijberoepers die de stap naar een zelfstandige activiteit in hoofdberoep zetten, doen dat ook almaar sneller na de opstart.

In de jaren vóór de economische crisis van 2008 koos telkens ruim een kwart van de zelfstandigen in bijberoep ervoor om de activiteiten in hoofdberoep verder te zetten. Gemiddeld deden ze dat na 3 à 4 jaar. De crisis van 2008 temperde het enthousiasme en meer en meer zelfstandigen bleven actief in bijberoep. Het aandeel dat de sprong naar een hoofdberoep waagde werd kleiner. Maar de laatste vijf jaar geven aan dat het vertrouwen terug is.

Katrien Jonckheer, Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta: “Sinds 2012 zetten weer meer zelfstandigen de stap naar het hoofdberoep. De laatste vijf jaar is hun aandeel alleen maar gegroeid, naar 29,8% in 2018, het voorlopig grootste aandeel sinds 1999. Toen noteerden we 30% ‘overstappers’. Dat we voor 2019 in oktober al 28,15% van de zelfstandigen in bijberoep hebben zien overstappen, geeft aan dat de trend zich blijft verderzetten. De evolutie naar meer hoofdberoepers past bij onze tijdsgeest van grotere algemene zelfstandigheid. Mensen ontwikkelen zich individueler, ze worden mondiger, nemen autonoom beslissingen, hechten aan hun vrijheid. Hoe loopbanen er uitzien, is daar een afspiegeling van. Vroeger was het aantal jaren dienst bij eenzelfde werkgever bijna een doel op zich. Vandaag willen mensen vooral hun talenten ontwikkelen. En dus zijn loopbanen veel individueler, vertonen ze een veel grilliger traject. Tegelijk zijn ook de drempels tussen het statuut van zelfstandige en dat van werknemer verlaagd of weggewerkt, het sociaal statuut van de zelfstandige in het algemeen werd geoptimaliseerd, wat het voor de ondernemende mens gemakkelijker maakt om de stap naar zelfstandigheid te zetten, eventueel via een bijberoep.”

Jonge starters nog gretiger

Hoe jonger de bijberoeper zijn activiteiten is gestart, hoe groter de kans dat die de stap naar zelfstandigheid-in-hoofdberoep zet. Bij de mensen die in bijberoep startten jonger dan 20 jaar, stapt meer dan 40 % over naar hoofdberoep.

Katrien Jonckheer: “Ook dat is niet zo vreemd: de mentaliteit van individualisering zal sterker zijn bij de jongere generaties. Al tijdens de opleiding wordt op die mentaliteit ingespeeld: waar opleidingen vroeger vooral stages in bedrijven voorzagen, stellen we nu vast dat er ook over de optie van een zelfstandige loopbaan wordt gesproken. Dat is nieuw. Vroeger was een loopbaan als zelfstandige vooral bij kinderen van zelfstandigen een optie. Nu krijgen alle studenten de boodschap dat een carrière als zelfstandige ook te overwegen is. Met effect, blijkbaar.”

Bron: de cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van 140.000 mensen die hun zelfstandige activiteit in bijberoep opstartten sedert 1990 (Acerta)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.