In het kader van een nieuw onderzoek heeft Kaspersky Lab studenten aan de tand gevoeld over hun toekomstige carrière. 40 procent van de ondervraagde studenten denkt zich voor te bereiden op een functie die op dit moment nog niet bestaat. De 1.000 respondenten zijn studenten boven de 18 jaar en studeren in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië of Spanje. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in augustus 2018.
De voortschrijdende technologie brengt met zich mee dat banen veranderen. Zelfs traditionele rollen in de geneeskunde en landbouw passen zich voortdurend aan de technologie aan waarvan ze afhankelijk zijn geworden.
“Het is eigenlijk verrassend dat slechts 40 procent van de studenten denkt dat hun toekomstige baan op dit moment nog niet bestaat, aangezien bijna alle huidige functies de komende 20 jaar ingrijpend zullen veranderen”, zegt Steve Sully, Associate Director van het wereldwijde arbeidsbemiddelingsbureau Robert Half Technology. “Industry 4.0, met name kunstmatige intelligentie, zorgt voor een revolutie in de vraag naar vaardigheden op de arbeidsmarkt. Adaptiviteit en een leven lang leren zijn sleutelbegrippen, dus studenten moeten altijd in hun achterhoofd houden op welke manier hun vaardigheden in het carrièrepad passen dat ze uiteindelijk kiezen.”
Het is aan cybersecurityspecialisten om al deze toekomstige banen, die volledig afhankelijk zijn van technologie en verbonden systemen, optimaal te ondersteunen.
“Cybersecurity is vandaag al cruciaal, maar zal in de toekomst nóg belangrijker worden”, zegt Harco Enting, General Manager Kaspersky Lab Benelux. “Technologie zal immers de belangrijkste facilitator voor deze toekomstige banen zijn. Van patiëntveiligheid tot het beschermen van gebruikers tegen ‘op hol geslagen’ kunstmatige intelligentie: beveiliging moet in alle technologische processen worden meegewogen, omdat cybercriminelen hun best blijven doen om iedere kans te benutten die de steeds meer verbonden wereld hen biedt. Op dit moment is er een nijpend tekort aan vaardigheden in de sector, dus ik roep studenten op om een carrière in cybersecurity te overwegen.”
Kaspersky Lab moedigt studenten aan om creatief na te denken over hoe we onszelf moeten beschermen tegen dreigingen van de toekomst met zijn nieuwe studentencompetitie: de Secur’IT Cup. Studenten van over de hele wereld en met iedere academische achtergrond kunnen deelnemen aan deze competitie. Deelnemers gaan de strijd aan met gelijkgestemden en kunnen 10.000 dollar winnen. Daarnaast krijgen zij een voorproefje van hoe het is om in deze bedrijfstak te werken. Dit jaar ligt de focus op problemen die een paar jaar geleden nog science fiction leken, maar met de technologie van vandaag inmiddels realiteit zijn geworden:
· Connected health – de machines die telechirurgen voor kritieke operaties gebruiken, moeten worden beschermd tegen malware en overname door derden.
· IoT – er moet worden afgerekend met de zwakke plekken binnen het ecosysteem van het slimme huis, zodat hackers buiten de deur blijven.
· Persoonlijke veiligheid – één van de belangrijkste opdrachten van beveiligingsexperts is dat er duidelijke en ethische regels moeten komen voor de interactie tussen mensen en robots. Dit voor zowel de veiligheid van mens als machine.