NL | FR | LU
Peoplesphere

55% Belgische ondernemingen zet extra in op verluchting werkplekken.

Hoewel een raam openzetten met deze koudere temperaturen minder aantrekkelijk lijkt, is een goede verluchting van de werkplek cruciaal om de stijgende coronacijfers tegen te gaan. Bedrijven zetten hier dan ook op in. Meer dan de helft (55%) geeft aan extra verluchting te voorzien. Een kwart deed investeringen in een CO2-meter of een luchtzuiveringssysteem.

Zo blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij meer dan 1.500 Belgische bedrijven. “Dit is goed nieuws. Want met vier mensen in een grote vergaderzaal van 10 op 5 meter zit je al na één uur aan de maximale CO2-waarde waarbij virusdeeltjes zich makkelijk verspreiden”, aldus teamleader arbeidshygiëne Lucie Huyghebaert.

CO2 in afgesloten ruimtes

Hoe meer mensen er in een afgesloten kantoorruimte zitten, hoe sneller de lucht die ze uitademen de CO2-concentratie zal doen stijgen. Dit verhoogt ook de kans dat virusdeeltjes in de lucht blijven hangen en werknemers dus besmet raken met het coronavirus.

Werkgevers zijn daarom wettelijk verplicht om de CO2-concentratie lager te houden dan 900 ppm (parts per million), met een absolute maximumgrens van 1.200 ppm die nooit overschreden mag worden. Deze concentraties worden al snel bereikt in afgesloten en onverluchte ruimtes. Wanneer 4 werknemers samen vergaderen in een lokaal van 150 kubieke meter (10 meter op 5 meter, 3 meter hoogte), dan is het niveau van 900 ppm al na 1 uur bereikt. Met 6 personen in diezelfde ruimte is dat zelfs al na 40 minuten.

Ramen en deuren wagenwijd open

Gelukkig zien werkgevers dit duidelijk in. 55% zet in op extra verluchting van de werkplekken, een kwart (27,6%) investeerde in CO2-meters of een permanente luchtzuiveringsinstallatie. En dat is niet enkel het geval in de horeca – waar dit verplicht is – maar ook in andere ondernemingen. Het gaat dan voornamelijk om dienstverlenende bedrijven, gezondheidszorg en landbouwbedrijven.

“Een luchtverversingssysteem is een aangename manier om ook zonder het openen van ramen en deuren in de winter voldoende luchtverversing te garanderen. Het is wel belangrijk om de installatie goed te onderhouden”, geeft Lucie Huyghebaert aan. “Maar ook met simpelere ingrepen kom je al een heel eind, zeker als je via een CO2-meter in de gaten houdt hoe de luchtkwaliteit evolueert. In de meerderheid van de gevallen kan je door een deur of een raam tegenover mekaar open te zetten al zorgen voor een continue luchtstroom en voldoende luchtverversing. In de zomer doen we dit vaak al, maar nu de winter voor de deur staat blijft het cruciaal om dit frequent te doen als er geen luchtverversingsinstallatie aanwezig is.”

Impact thuiswerk

Zelfs bij een beperkte bezetting raadt Liantis aan om overdag geregeld te verluchten. “Zorg bovendien dat de roostertjes boven de ramen die in vele kantoorgebouwen aanwezig zijn ook in de winter openstaan. De impact van de koude is zeer beperkt, maar het helpt wel om verse lucht binnen te laten.”

Daarnaast kan ook thuiswerk nog steeds een rol spelen in het beperken van viruscirculatie, zeker nu dat opnieuw sterk aanbevolen is. “Hoewel iedereen zijn collega’s gemist heeft en met veel plezier terugkeert naar kantoor, blijft telewerk een maatregel die verspreiding aan de bron aanpakt en dus zeer efficiënt is”, besluit Lucie Huyghebaert.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.