NL | FR | LU
Peoplesphere

Duaal leren ook mogelijk in het buitengewoon secundair onderwijs vanaf september 2019.

Vanaf 1 september 2019 zal duaal leren ook mogelijk zijn in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). Dat heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Werk Philippe Muyters goedgekeurd. Met deze beslissing zullen ook jongeren in het buitengewoon onderwijs meer dan nu kunnen leren op de werkvloer.

Duaal leren houdt in dat jongeren vanaf 15 jaar leren op de werkvloer combineren met leren op de schoolbank, op die manier een beroeps- of onderwijskwalificatie halen en zo beter voorbereid worden voor de arbeidsmarkt. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat vaardigheden bij duaal leren voor het grootste deel op de werkvloer verworven worden.

Nieuwe studierichting fastfood! 

Momenteel wordt duaal leren met succes proefgedraaid in 21 studierichtingen in het project ‘schoolbank op de werkplek’. Hier nemen 480 leerlingen en 83 scholen aan deel in nauwe samenwerking met ondernemingen en sectoren. Ook 30 leerlingen en 6 scholen uit het buitengewoon onderwijs nemen hier aan deel met de studierichting ‘groenbeheer’. Volgend jaar komt er met ‘fastfood medewerker duaal’ zelfs een studierichting bij in het BuSO. 30 scholen uit het buitengewoon onderwijs zullen dan één van deze twee of beide studierichtingen aanbieden.

De kennismaking met een onderneming zorgt ervoor dat jongeren sneller bekend zijn met hoe het eraan toegaat op een werkplek wat de overgang naar de arbeidsmarkt vergemakkelijkt. Ook de schoolverlaterstudie van VDAB toont aan dat jongeren uit het BuSO die een Alternerende Beroepsopleiding (ABO-jaar) volgen met een aanzienlijk deel aan werkplekleren een hogere kans op werk hebben in vergelijking met BuSo jongeren die geen ABO volgen. Het volgen van het ABO jaar is nu enkel mogelijk in onderwijsvorm 3 (maatschappelijke participatie en tewerkstelling in het gewone arbeidsmilieu) na het behalen van de kwalificatiefase. Duaal leren gaat een stapje verder en zal mogelijk zijn zowel in onderwijsvorm 3 als 4 (algemeen, beroeps-, kunst- en technisch onderwijs) in studierichtingen die voorbereiden op de arbeidsmarkt. Scholen hebben de keuze om een duale studierichting aan te bieden, het wordt geen verplichting.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits : “Met deze goedkeuring zorgen we ervoor dat duaal leren niet alleen in het voltijds maar ook in het buitengewoon secundair onderwijs mogelijk wordt. Leerlingen krijgen zo de kans om hun talenten te tonen op de werkvloer en om al doende een kwalificatie te verwerven. Het is goed dat zoveel scholen hun schouders zetten om duaal leren verder uit te bouwen. In het buitengewoon onderwijs zien we zelfs een vervijfvoudiging van het aantal scholen dat duaal leren volgend schooljaar aanbiedt.”

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Het proefproject in de opleiding groen- en tuinbeheer werd enorm positief onthaald. We zijn er dan ook van overtuigd dat ook voor jongeren in het buitengewoon secundair onderwijs duaal leren de ideale leerweg kan zijn om een kwalificatie of een diploma te behalen. De kennismaking met hoe het eraan toegaat op een werkplek maakt de jongeren ook sterker in hun latere zoektocht naar werk.”

Bron : Kabinet minister Philippe Muyters

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.